Досвід дніпропетровців — усім!

Понад мільйон ветеранів війни, праці, військової служби й інших пенсіонерів об’єднує Дніпропетровська обласна організація ветеранів. Один із найважливіших напрямів роботи щодо поліпшення їх життя в області є розробка дво-трирічних комплексних програм соціального захисту ветеранів, реалізація їх. Ця система дала можливість тільки минулого року за рахунок різних джерел фінансування вкласти в додаткові заходи із поліпшення медичного, житлово-комунального й іншого забезпечення людей похилого віку більш як 40 млн., а за першу половину нинішнього — 26,3 млн. гривень.

Обов’язковість виконання цих програм гарантується тим, що вони затверджуються сесіями місцевих рад, а їх виконання контролюється депутатськими комісіями, президіями і пленумами рад ветеранів. Окрім цього, за минулі 2,5 роки за рахунок місцевих джерел і резервів надано матеріальну допомогу понад 354,5 тисячі ветеранів на суму, що перевищує 20 млн. гривень.

Практикується в області укладання колективних договорів профспілкових і ветеранських організацій з адміністраціями підприємств різних форм власності. Окремим рядком в цих договорах неодмінно визначаються заходи з надання постійної допомоги колишнім працівникам підприємств. Тільки за перше півріччя нинішнього року такими договорами було охоплено понад п’ять тисяч трудових колективів.

Про все це й інші методи організаторської роботи ветеранських рад на Дніпропетровщині доповідав голова ради обласної організації ветеранів Станіслав Шевченко на ІV пленумі Ради організації ветеранів України, котрий нещодавно відбувся в Києві. Пленум, який проходив під головуванням Івана Герасимова, схвалив досвід роботи рад дніпропетровських ветеранських організацій, рекомендував їм і надалі вдосконалювати її, а радам інших областей — використати його в своїй діяльності.

Пленум Ради організації ветеранів України обрав делегатів на ІV з’їзд Міжнародної спілки «Співдружність громадських організацій ветеранів (пенсіонерів) незалежних держав» і кандидатів до її координаційної ради від Організації ветеранів України. Пленум запропонував також внести деякі зміни й доповнення до статуту цієї спілки. Зокрема, перейменувати її Комітет ветеранів війни в Комітет ветеранів війни і військової служби.

Водночас пленум постановив внести доповнення й до статуту своєї організації — дописати в кілька його статей слова «дітей війни», а це означає, що вона опікуватиметься цією категорією громадян, і затвердив положення про комітети, комісії і центри ради.

Яків ГАЛЬЧЕНКО.

Проголосували за відставку

Недовіру главі району висловили депутати Миколаївської райради. Відставку Романа Чухнова підтримали 32 народні обранці із 41. Проти — лише троє. Обвинувачення на адресу глави райдержадміністрації лунали від представників різних партій і керівництва обласної ради. Промовці на сесії підкреслювали непрофесіоналізм молодого керівника, невміння контролювати ситуацію в районі і, загалом, керувати.

Насамперед претензії стосувалися неефективного використання коштів, наданих як субвенцію із держбюджету. Сьогодні в районі не освоєно 240 тисяч гривень, виділених на два об’єкти. Для того, щоб грамотно вкласти гроші, главі райдержадміністрації треба було лише внести пропозиції на сесію. Не профінансована, а отже, не готова до зими і не відремонтована, школа в смт Ольшанське, хоча для цих цілей ще в липні було надано 320 тисяч гривень. Практично єдиний район, у якому не освоєно кошти на будівництво, реконструкцію і ремонт автомобільних доріг, — Миколаївський. 100 тисяч гривень, передбачених на ці цілі, лежать мертвим вантажем. Загалом гроші на розв’язання проблем соціально-економічного розвитку району є, але витрачати їх, із незрозумілої причини, не поспішають.

Депутати вважають, що глава райдержадміністрації не вникає і в інші проблемні ситуації. Так, заборгованість у заробітній платі зросла в районі більш як у шість разів, зростання безробіття становить 112 відсотків. За перше півріччя район спрацював зі збитками в п’ять мільйонів гривень. Щоправда, за 9 місяців вийшов у плюс, але до 25 мільйонів, задекларованих районною владою, вочевидь не дотягне. Крім того, Р. Чухнов, на думку багатьох депутатів, не зміг стати авторитетним керівником, здатним хоча б зберегти район у тому стані, в якому прийняв. За відставку керівника району проголосували представники Партії регіонів, Народної партії, соціалісти та комуністи. За останні кілька тижнів Миколаївський став другим районом після Казанківського, де депутати висловили недовіру главі райдержадміністрації. Обидва керівники — представники Народного союзу «Наша Україна».

Олена ІВАШКО.

Миколаївська область.