У цьому глибоко переконаний голова Генічеської районної ради Сейтумер Немитуллаєв. Довівши це гасло за часів керівництва господарством, яке вивів у передові, він отримав беззастережну підтримку серед депутатського корпусу, що «пересадив» його в крісло керівника всього району.

Сейтумер Немитуллаєв має дивовижну якість: уже з перших хвилин спілкування він викликає прихильність, а все, що каже, звучить переконливо. І найголовніше —слухаєш і майже не сумніваєшся: адже зробить!

Генічеський район своєрідний тим, що не схожий на інші райони області. Найвіддаленіший від обласного центру (до Одеси з Херсона ближче, ніж сюди), він більше тягнеться до Криму і Запорізької області. І не тільки територіально. У Генічеську не показує херсонське телебачення — дивляться Джанкой і Мелітополь, тут мало хто читає херсонські газети — адже в них немає потрібної телепрограми, а молодь їде навчатися до Сімферополя чи Запоріжжя. До того ж у Генічеську аж ніяк не одразу зустрінеш людину, котра розмовляла б українською.

Дивно, але невелике курортне містечко на березі Азовського моря донедавна залишалося без природного газу! Але ж поруч — унікальне газове родовище Арабатської Стрілки, яке розробляє кримський «Чорноморнафтогаз» і вже не перше десятиліття постачає блакитне паливо на півострів.

Вирізняє район серед інших і ще одна якість. Адже не секрет, що в області, де після весняних виборів святкували перемогу прихильники Партії регіонів, у двох сусідніх кабінетах перших осіб більшості районів опинилися люди абсолютно протилежних політичних поглядів. З огляду на наш вітчизняний менталітет, це переросло в майже повсюдне публічне з’ясування питання, «хто в хаті хазяїн». У Генічеську «хазяїн» інтелект і здоровий глузд.

— Яке може бути протистояння? Ми — одне ціле, одна команда, яка працює на благо району, — каже Сейтумер Нуриддінович. — У нас одна мета — підвищити добробут своїх земляків. Немає розбіжностей з політичних інтересів і в райраді. Ми співпрацюємо абсолютно з усіма лідерами фракцій, партій. Адже що краще буде життя геніченців, то більше керівник буде задоволений своєю роботою.

Напевно, найкращим доказом цих слів є знову-таки газова тема. Адже тільки тепер, коли надворі третє тисячоліття, вона стала найобговорюванішою. У районі сьогодні газифіковано дитячі садки, житлові будинки, частину шкільних закладів, чекають газ жителі приватних осель. Тому що розумні люди, багаторічні місцеві авторитети в буквальному значенні слова Сейтумер Немитуллаєв, директор великого господарства «Чонгар», і Валерій Дронов, відомий лікар, «багаторазовий» депутат облради, а нині голова райдержадміністрації, не звертаючи уваги на політичні погляди і забарвлення, запряглися разом у віз проблем. Адже це і є вища політика, вищий пілотаж — жити в мирі заради блага суспільства.

Так, можна звалити все на відсутність грошей: їх завжди бракує. Але можна, якщо захотіти, ці гроші знайти — заробити. Адже Генічеськ — золоте дно, а прибережна земля — ще «золотіша». Багато всіляких домислів і розмов виникає під час її дільби. Розумно, виважено підійшли в районі до її використання. Вперше, схоже, районна газета почала публікувати, хто, де і за скільки купив ділянку на березі моря, що робитиме на ній і скільки геніченців отримають на об’єкті роботу. І одразу журналісти розповідають читачам, на що витрачаються їхні спільні гроші. Для їх накопичення створили спеціальний фонд для розвитку інфраструктури району.

Інше джерело капіталу — гаряче. У буквальному значенні: лікувальні термальні води Арабатської Стрілки. Завдяки ініціативі керівництва району й області на генічеські пляжі прийшла наука. Учені з Трускавця розробили для використання гарячих вод спеціальну програму. Її віддача — це десятки тисяч відпочивальників, які вже сьогодні їдуть по здоров’я на Арабатку.

— На такій щедрій землі, як наша, генічеська, просто гріх залишатися бідними, — упевнений Сейтумер Немитуллаєв. — Та ми просто приречені на розвиток і успіх!..

Херсон — Генічеськ.