Табло

Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 4-й тур. 1 листопада.

Група E. «Реал» (Іспанія, Мадрид) — «Стяуа» (Румунія). 1:0 (Ніколіца, 70, автогол).

«Ліон» (Франція) — «Динамо» (Україна, Київ). 1:0. Гол: Бензема, 14.

«Ліон»: Купе, Клер, Кріс, Жуніньйо (Каллстрьом, 79), Малоуда, Говоу (Діарра, 88), Бензема (Вільтор, 75), Абідаль, Тьягу, Тоулалан, Скілаччі. Тренер — Жерар Ульє.

«Динамо»: Шовковський, Родольфо, Ребров (Шацьких, 66), Клебер, Чернат (Белькевич, 77), Михалик, Гусєв, Мілевський, Каддурі, Гавранчич (Родріго, 46), Юссуф. Тренер — Анатолій Дем’яненко.

Попереджено: Каддурі, 35, Малоуда, 62, Гусєва, 68.

Арбітр — Пітер Вінк (Нідерланди).

Ліон. Стадіон «Жерлан». 6 градусів. 40 520 глядачів.

В Н П М О

1. «Ліон» 4 0 0 9—0 12

2. «Реал» 3 0 1 10—4 9

3. «Стяуа» 1 0 3 5—9 3

4. «Динамо» 0 0 4 2—13 0

Група F. «Бенфіка» (Португалія) — «Селтик» (Шотландія). 3:0. «Копенгаген» (Данія) — «Манчестер Юнайтед» (Англія). 1:0. «Манчестер Юнайтед» — 9 очок, «Селтик» — 6, «Бенфіка», «Копенгаген» — по 4.

Група G. «Арсенал» (Англія) — ЦСКА (Росія). 0:0. «Гамбург» (Німеччина) — «Порту» (Португалія). 1:3. ЦСКА — 8, «Арсенал», «Порту» — по 7, «Гамбург» — 0.

Група H. АЄК (Греція) — «Лілль» (Франція). 1:0. «Мілан» (Італія) — «Андерлехт» (Бельгія). 4:1. «Мілан — 10, «Лілль» — 5, АЄК — 4, «Андерлехт» — 2.

Ліон не став щасливим удруге

Двадцять років тому на стадіоні «Жерлан» у Ліоні футболісти київського «Динамо» написали одну з найяскравіших сторінок у своїй історії. Наш клуб, перемігши мадридський «Атлетико» — 3:0, удруге заволодів європейським Кубком кубків.

Але друге пришестя на цю арену сучасного покоління динамівців, на жаль, радості не принесло ані їм, ані прихильникам команди. Втім, як на мене, поразка від місцевого «Ліона», незаперечного лідера в нашій групі, залишила і певну порцію оптимізму. Не такими вже безпорадними, як два тижні тому в Києві у грі проти цього суперника, були динамівці. Вони створили кілька епізодів, котрі, за логікою, мали завершитися узяттям воріт.

Особливо у другому таймі гра була доволі рівною. Однак про все по черзі. Як і в попередніх матчах поточного турніру, кияни припускалися помилок. Проте не так уже й багато. Хоча одна з них призвела до взяття воріт Шовковського ще в дебюті. Не найкраще зіграв Гавранчич: запізнився, підсковзнувся, і 18-річний Бензема вийшов на ударну позицію. Юний талант не схибив, пробивши впевнено низом.

Майже в подібній ситуації опинився і наш Михалик. Однак діяв не так упевнено і швидко, як нам того хотілося. І Скілаччі отримав час, щоб нейтралізувати ту вельми неприємну ситуацію для господарів.

Звичайно, ліонці більше тиснули на наші позиції і мали ще нагоди відзначитися. Але цього разу кияни якісніше відпрацювали в обороні. А після перерви додали в русі і створили принаймні три гострі моменти, котрі мали завершитися голами. Почав справу Родріго, який вийшов на заміну. Він виконав фірмовий штрафний здалеку. І якимось дивом Купе парирував цей по-справжньому гарматний удар.

Знову суперказковий момент для гостей. Мілевський після гострої флангової передачі Гусєва виграв єдиноборство і пробив з лінії воротарського майданчика. Здавалося, гол. Однак м’яч пролетів за кілька сантиметрів від стійки воріт.

Нарешті ще один блискучий шанс. Після виконаного штрафного Белькевичем головою в падінні зблизька пробив Клебер. І влучив у ... воротаря.

Анатолій Дем’яненко зауважив, що мало кому вдавалося останнім часом, граючи проти «Ліона», створити два-три моменти. А ми це зробили. Далі він сказав:

— Звичайно, ми добилися дуже мало. Та ми ж бо грали проти однієї з найкращих команд Європи. Так, ми мало б’ємо по воротах. Це одне з найголовніших завдань, над яким маємо працювати. Другий тайм був дуже непоганий.

...Заміни зробив, бо мали підсилювати атаку. Коли вийшов Шацьких, ми навіть грали у три нападники. Нам треба було шукати шляхи, щоб відігратися і створювати моменти.

— Анатолію Васильовичу, чи Гавранчич хоч розуміє, чому його замінили?

— Гадаю, так. Він непереконливо діяв у першому таймі, особливо в епізоді, коли нам забили. І це не перша його така неякісна гра...

— Українська команда, гадаю, підтвердила все те, що я говорив про неї в Києві, — сказав Жерар Ульє. — «Динамо» — жвава, динамічна команда з наступальною технікою. Зізнаюся, що сьогодні в обороні ми пережили важкі хвилини. Зрештою, не реалізували кілька вигідних моментів, і справедливішим був би рахунок, скажімо, 3:1. Але таке було б можливе, якби суперкоманді «Ліон» не протистояла суперкоманда «Динамо» Київ.

Не приховую, що люблю київську команду, бо вона щиро любить гру. Я шкодую, що сьогодні було так мало забитих м’ячів, адже обидві команди створили багато моментів.

— Кінцівка матчу виявилася важкою для «Ліона». Чи означає це, що «Ліон» втомився?

— Ми — вже в наступному колі. Однак, забувши про це, боролися до кінця, атакували і грали на утримання рахунку. Сьогодні «Ліон» показав свою кращу гру. Можливо, перша половина матчу була інтенсивніша, та і в другій ми мали непоганий вигляд.

До оцінок тренера приєднався Кім Каллстрьом, з яким поспілкувалися в мікс-зоні: «Київ — добра команда, вона мені подобається. Хоча ми провели зі «Стяуа» лише одну гру, в Бухаресті. Але, як на мене, Київ значно сильніший. А отже, і вийти до Кубка УЕФА має він».

І насамкінець думка капітана київського «Динамо» Сергія Реброва:

— Зустріч з «Ліоном» уже в минулому. А от матч з «Шахтарем» наступного понеділка для нас актуальніший, ніж Ліга чемпіонів. Після поєдинку з ліонцями до нас у роздягальню зайшов Ігор Михайлович Суркіс. Наш президент подякував за самовіддачу, попросив забути про двобій у Ліоні. І, не зволікаючи, готуватися до зустрічі з «Шахтарем». Для нас тепер то найважливіша гра, і всі це розуміють...

Ліон—Київ.

Дякуємо керівництву ФК «Динамо» за допомогу в організації цього матеріалу.