Ранкове засідання 1 листопада

Учора вперше в історії України відбулася відставка урядовців за політичними мотивами. Верховна Рада звільнила від обов’язків міністра юстиції Романа Зварича («за» — 247 народних депутатів) та міністра культури і туризму Ігоря Ліхового («за» — 246). Замість них міністерства очолять Олександр Лавринович і Юрій Богуцький. Ці кандидатури, які в сесійній залі представив Прем’єр-міністр Віктор Янукович, підтримали 246 парламентаріїв.

Відставка з посад деяких членів Кабінету Міністрів — представників «Нашої України» стояла першим питанням на порядку денному після оголошення депутатських заяв, повідомлень і пропозицій. Утім, неврегульованість процедури розгляду цього питання спричинила чимало дискусій у сесійній залі.

Ще до початку обговорення кадрових питань Голова Верховної Ради Олександр Мороз повідомив, що мав розмову з прем’єром Віктором Януковичем. У разі відставки міністрів юстиції та культури глава уряду, за словами Олександра Мороза, висловив готовність негайно внести відповідні кандидатури. Стосовно двох інших — міністра у справах сім’ї, молоді і спорту та міністра охорони здоров’я — прем’єру були потрібні додаткові консультації.

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування (рішення якого оприлюднив його голова Віктор Тихонов), розглянувши заяви міністра у справах сім’ї, молоді і спорту Юрія Павленка, міністра юстиції Романа Зварича, міністра культури і туризму Ігоря Ліхового і міністра охорони здоров’я Юрія Поляченка рекомендував Верховній Раді прийняти відставку всіх чотирьох. Щоправда, додав Віктор Тихонов, профільний комітет запропонував не давати згоди на звільнення останнього.

Крім того, він рекомендував парламенту розглянути питання про звільнення міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Хоча той і відкликав свою заяву про відставку. Віктор Тихонов повідомив, що комітет детально розглянув першу заяву, в якій міністр посилався на «неможливість налагодити конструктивну співпрацю задля ефективної роботи МВС». Ці слова члени комітету розцінили як неспроможність міністра організувати роботу міністерства. Щоправда, Голова Верховної Ради Олександр Мороз зауважив, що Верховна Рада поки що не розглядатиме питання про відставку Юрія Луценка, оскільки для цього немає підстав.

Думки депутатів розділилися. Іван Бокий (СПУ) пропонував проголосувати питання відставок і не перейматися обговоренням процедур, а Роман Безсмертний — щоб погоджувальна рада, насамперед учасники антикризової коаліції, виписали процедуру розгляду питання, а потім прийняти її окремою постановою. «Цю процедуру потрібно погодити між фракціями. Спочатку — в коаліції, а потім — між коаліцією і опозицією», — зазначив народний депутат і додав: «Відставку приймає влада, опозиція у процедурі відставки участі не бере».

Урешті Голова Верховної Ради запропонував перенести питання відставок до закінчення засідання уряду на 13.30 і дочекатися Віктора Януковича. І лише після двох перерв народні депутати підтримали цю ініціативу головуючого. А о 13.40 вже сам прем’єр просив народних депутатів звільнити Зварича і Ліхового та призначити на їхні посади Лавриновича та Богуцького. Глава уряду зазначив, що особисто в нього «не було питань до роботи міністрів», з якими було «комфортно працювати». Він додав, що «співчуває їм як людям», бо «їх підставили».

Від імені Верховної Ради Олександр Мороз подякував Роману Зваричу і Ігорю Ліховому за роботу.

Депутати заслухали інформацію про участь постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї ГУАМ і за скороченою процедурою розглянули низку законопроектів. Зокрема, було прийнято за основу зміни до деяких законів (стосовно сплати податку в разі придбання легкових автомобілів).