Вечірнє засідання 31 жовтня

Непересічною подією для тисяч власників комунальних і державних квартир стало пролонгування парламентом ще на два роки права і можливості таки скористатися приватизаційними житловими чеками для приватизації своїх помешкань. І не тільки для тих, хто не може фізично чи фінансово оформити право приватної власності (є й такі знедолені мешканці квадратних метрів), чи просто «вперто забувається» це зробити.

На розгляд цього засідання, ще задовго до відзначення у грудні Дня прав людини, винесли одразу два документи про вшанування пам’яті учасників антирадянського правозахисного руху. Парламент схвалив запропонований представницею Партії регіонів Ніною Карпачовою проект постанови про відзначення 30-ї річниці створення Української групи сприяння виконанню гельсінкських угод. (Довідка для «досі непосвячених»: через гельсінкську правозахисну групу пройшли знамениті наші дисиденти — сущі нині і вже покійні борці за волю України). Чимало гарних слів було сказано про славного українського патріота і правозахисника генерала Петра Григоренка під час розгляду проекту постанови Верховної Ради про відзначення 100-річчя з дня народження цього видатного українського громадського діяча. Депутати із «Нашої України» та БЮТ нагадали колегам з інших фракцій, що наш земляк-фронтовик, на відміну від тисяч і мільйонів заляканих співвітчизників, знайшов у собі сили стати поперек дороги комуно-радянської тоталітарної системи. Причому перейнявся не лише інтересами своєї нації, а й піднявся на захист депортованого кримськотатарського народу, представник якого у парламенті Мустафа Джемілєв і вніс відповідний проект постанови. Привселюдно проти документа не виступив у сесійній залі ніхто, одначе проект відхилено.

На початку засідання, продовжуючи головну бюджетну тему, народні депутати відповідними змінами до Закону «Про Державний бюджет України на 2006 рік» дозволили усунути помилки у назві населеного пункту. Законодавці відхилили запропоновані Валерієм Бондиком зміни до Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», що стосувалися державного фінансування повторних виборів. Проте зовсім інакше поставилися до запропонованих Сергієм Потімковим змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо процедури висування кандидатури на посаду секретаря сільської, селищної, міської ради. Проголосували у першому читанні за те, щоб право висувати кандидатуру мав не лише голова ради (хоче висуває, хоче ні), а й третина депутатського корпусу, щоб таким чином уникнути «кланової диктатури» в межах одного представницького органу або й затяжного безвладдя, коли голова не працює, а секретаря не обрано.

Більшість представників антикризової коаліції не погодилася із законопроектом Юлії Тимошенко про зміну механізму відшкодування витрат міських транспортників за перевезення пенсіонерів та інших пасажирів-пільговиків. Не погодилися вони і з запропонованими «нашоукраїнцем» Борисом Беспалим змінами до Регламенту Верховної Ради, які забороняли працівникам апарату парламенту втручатися до вже прийнятих остаточно законодавчих актів, розширювали можливості фракцій в обговоренні питань за скороченою процедурою.