«Дружба — фройндшафт!»

Полтава. Офіційна делегація німецьких міст — давніх парнерів Полтави — Фільдерштадт, Ляйнфельден-Ехтердінген та Остфільдерн днями побувала в обласному центрі. Під час візиту підписали «Програму партнерських відносин на 2007—2008 роки», яка передбачає низку заходів з підтримання економічних взаємин, освітніх та культурних зв’язків, обміну досвідом у сфері місцевого самоврядування. З німецького боку угоду підписали обербургомістр Остфільдерна Кристоф Болай, бургомістр Фільдерштадта Андреас Кох та муніципальний радник Ляйнфельдена-Ехтінгена Хільде Мецгер, від імені Полтавської міськради — виконувач обов’язків міського голови Андрій Матковський.

Гості також здійснили пішохідну екскурсію містом, побували в Музеї гончарного мистецтва в Опішні, Художньому музеї, в місцевих лікувальних закладах, зустрілися з директорами спеціалізованих шкіл з посиленим вивченням німецької мови.

Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Складна наука філософія...

Своєрідну «плату» за звільнення від іспиту з філософії та отримання відмінних оцінок вигадала викладачка медичного училища в Торезі, що у Донецькій області. Як повідомив прокурор міста Фелікс Кашарській, троє студентів власними силами відремонтували її квартиру: пофарбували стіни, поклеїли шпалери, зашпаклювали вікна. На будівельні матеріали підлітки витрачали власні кошти. Прокуратура направила до суду кримінальну справу за обвинуваченням викладача в отриманні хабара.

Ліна КУЩ.

У Чернігові на нараді керівників Антимонопольного комітету України взято на озброєння нову тактику діяльності у формі створення робочих груп для дослідження міжрегіональних ринків. Голови відділень очолюватимуть перевірки у сусідніх районах.

І прости нам «жучки» наші...

У селі Долинівці на Сколівщині згорів дерев’яний храм, збудований 1860 року. Лише цього року, повідомляє ГУ МНС у Львівській області, вогонь знищив сім культових споруд. Зокрема, в липні згоріла дерев’яна церква, збудована ще 1454 року. У більшості випадків причини пожеж — людський чинник. Або залишають у храмі запалену свічку, або стається коротке замикання. Служби МНС не раз робили приписи і зобов’язували замінити непрацюючі запобіжники. Натомість «народні умільці» ставлять «жучки» і сподіваються на Божу волю...

Через таке недбальство на Львівщині згоріла церква, де зберігалося Євангеліє родини Франків, храм, де правив автор музики гімну «Ще не вмерла України...» М. Вербицький. Загалом протягом минулих п’яти років полум’я знищило 67 храмів — цінних пам’яток архітектури й історії.

Оксана ТЕЛЕНЧІ.