Верховна Рада затвердила проект бюджету на 2007 рік у першому читанні

Попри настійливі вимоги опозиційно налаштованих депутатів з БЮТ і «Нашої України» перенести на четвер розгляд проекту бюджету, щоб ретельніше вивчити остаточні цифри документа, антикризова коаліція розглянула і схвалила проект бюджету у першому читанні. За прийняття документа проголосувало 256 народних депутатів.

Щоб не допустити цього, бютівці і «нашоукраїнці» ще під час виголошення заяв і пропозицій вимагали перенесення розгляду бюджетного питання, потім оголошували півгодинну перерву. Однак головуючий на засіданні Олександр Мороз послався на понеділкове рішення погоджувальної ради розглядати проект бюджету саме цього дня.

Керівник профільного комітету представник фракції Партії регіонів Володимир Макеєнко сказав про плідну роботу над документом депутатів із різних фракцій, у тому числі й опозиційних. Наголосив, що до проекту бюджету надійшло три тисячі пропозицій і вони не політизовані, однак практично всі ці пропозиції розбалансовані по лінії витрати-доходи і на їх реалізацію потрібно додатково майже 30 млрд. грн. Тому майже 600 із них довелося відхилити. Від імені комітету Володимир Макеєнко загалом позитивно оцінив проект бюджету, назвав його бюджетом перехідного періоду, наголосив на багатьох компромісах, яких вдалося досягти.

Зокрема, виведення за межі цього документах і прийняття окремих законодавчих актів з приводу діяльності вільних економічних зон, переліку об’єктів, що підлягають приватизації, тощо. До речі, найбільш ризикованою він назвав статтю доходів від приватизації у сумі 10 млрд. грн. Заслугою депутатів з різних фракцій Володимир Макеєнко назвав вилучення із проекту бюджету пунктів про обмеження допомоги при народженні дитини, обмеження розмірів окремих видів пенсій, зменшення строку перебування працівників на лікарняному, і наголосив, що витрати на соціальний захист населення цим документом передбачено збільшити на 8 відсотків. Щоправда, протилежної думки представники опозиції, про що присутні у залі депутати і урядовці почують згодом.

Певну узагальнюючу крапку у дискусії поставив у співдоповіді Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров. Головна його теза така: попри дискусії і пропозиції логіка бюджету-2007 залишається тією самою, що була проголошена під час прийняття проекту бюджету до розгляду Верховною Радою. Окрім підвищення соціальних стандартів, збереження всіх соціальних програм, бездефіцитних Пенсійного фонду і фонду соцстраху — це курс на інноваційно-інвестиційний розвиток української економіки. І тому наступний рік, за його словами, має стати роком вирівнювання диспропорцій і перекосів в економіці. Тому уряд твердо стоїть на своїй позиції і не схильний її здавати. Водночас представник уряду наголосив на потребі системних рішень, внесення змін до податкового і соціального законодавства, на нагальній потребі затвердження державної програми приватизації, розмежування функцій законодавчої і виконавчої влади. На ризики у виконанні головного фінансового документа наступного року звернув увагу і головний фінансовий контролер від парламенту Голова Рахункової палати Валентин Симоненко. Він назвав проект бюджету «без перебільшення надзвичайним як у політичному, так і в економічному плані».

Зовсім негативно оцінила від імені опозиції проект бюджету-2007 Юлія Тимошенко, яка за допомогою блокування трибуни політичними однодумцями домоглася таки збільшення часу для свого виступу на цю тему (антикризова коаліція перед цим не погодилася надати їй для виступу більше часу, ніж передбачено нормами регламенту). «Ганебним бюджетом такого само ганебного уряду» назвала документ Юлія Тимошенко. Вона аргументувала це тим, що уряд зруйнував соціальні досягнення своїх попередників. За її словами, мінімальна пенсія не зросте, бо на 5,3 млрд. грн. передбачено зменшення на Пенсійний фонд, не збільшиться в умовах інфляції і зростання цін на житлово-комунальні послуги і мінімальна зарплата («нашоукраїнець» Павло Жебрівський наголосив, що з 1 січня люди отримуватимуть мінімальну зарплату на 8 грн. меншу). Не передбачені суттєві фінансові можливості для виконання закону про дітей війни. Всі соціальні навантаження, за її словами, автори проекту бюджету скидають на місцеві бюджети, а вони розбалансовані — 16 нових видів податків чекають на дрібних і середніх підприємців.

Свої пропозиції і зауваження висловили і представники інших фракцій, зокрема комуністів і соціалістів. Незадоволення певними показниками бюджету-2007 висловили від імені комітетів з питань суддівства та свободи слова, а також представники окремих виробничих галузей, зокрема кольорової металургії.

Парламент схвалив висновки і пропозиції бюджетного комітету і доручив уряду до 20 листопада подати опрацьований уже урядовцями проект бюджету на розгляд Верховної Ради.

Під час ранкового оголошення заяв, пропозицій досить гостро прозвучала теза представників БЮТ про «кримінальний терор» проти їхніх однодумців у регіонах і про те, що влада не здатна захистити громадян тому, що «при владі перебуває криміналітет». Певним підтвердженням цих слів стала заява лідера фракції соціалістів Василя Цушка, який сказав, що після критики ним однієї енергетичної компанії, з якою пов’язують ім’я одногo з лідерів опозиції, на його адресу, членам його сім’ї були телефонні погрози, тому він змушений просити у держави спеціальної охорони.

Представник фракції комуністів Олександр Ткаченко оголосив про створення з представників різних фракцій міжфракційної групи аграрників. Цього само дня присягу з парламентської трибуни склав зареєстрований у ЦВК депутат від «Нашої України» Віктор Лещенко.