Україна високо цінує рівень двосторонньої економічної співпраці між нашою країною і Китайською Народною Республікою. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз на вчорашній зустрічі з головою Всекитайського комітету Народної політичної консультативної ради КНР Цзя Цінлінем. Проте, додав Голова Верховної Ради, цей рівень недостатній, зважаючи на потенціал двох країн. Олександр Мороз висловив сподівання, що візит китайської делегації буде корисним, продуктивним і продовжить традиції дружби між Україною та КНР.

На переконання Олександра Мороза, треба й надалі розвивати співпрацю у галузях: високих технологій, енергетичній та літакобудування. Голова Верховної Ради України наголосив на успішному розвитку міжпарламентської співпраці і висловився за її розширення. Зокрема, він відзначив інтерес українських парламентаріїв до досвіду реформ, які здійснюються у КНР. Олександр Мороз також висловився за активізацію двосторонніх контактів у науковій, культурній та освітній сферах, зокрема, за активізацію обміну студентами.

Наша країна, заявив Голова Верховної Ради, поважає цілісність Китайської держави. Він високо оцінив економічні успіхи Китаю, зазначивши, що Україна надзвичайно зацікавлена у розвитку двостороннього співробітництва в усіх сферах.

Голова Всекитайського комітету Народної політичної консультативної ради Китаю також вважає співпрацю на міжпарламентському рівні важливою складовою двосторонніх відносин. На його переконання, в України та КНР величезний потенціал у розвитку міжпарламентської співпраці, зокрема, на рівні комітетів, що, за словами Цзя Цінліня, сприятиме зміцненню двосторонніх відносин наших країн.

«Нам дуже приємно, що в Україні успішно відбулися парламентські вибори, сформовано уряд. Це має надзвичайно важливе значення», — заявив Цзя Цінлінь.

Цзя Цінлінь високо оцінив рівень двосторонніх відносин, підкресливши, що Китай надає великого значення їх розвитку. Він вважає перспективною подальшу активізацію і розширення співпраці в економічній сфері, зокрема, у галузі високих технологій, ВПК, космічній, гуманітарній та культурній сферах. Важливою, на думку Цзя Цінліня, є також співпраця у галузі ядерної енергетики та сільського господарства.

Голова Всекитайського комітету Народної політичної консультативної ради Китаю наголосив на високому рівні співпраці наших країн на міжнародному рівні і висловив вдячність за позицію України у «тайванському питанні».

«Ми готові спільно докласти зусиль до розширення економічної співпраці, політичних контактів, зміцнення дружби між нашими країнами», — заявив Цзя Цінлінь. І повідомив, що уряд КНР ухвалив рішення про надання уряду України безплатної допомоги у розмірі 10 млн. китайських юаней. Відповідну угоду підписали з української сторони міністр економіки України Володимир Макуха, з китайської — Надзвичайний і Повноважний Посол КНР в Україні Гао Юйшен. Олександр Мороз зазначив, що підписання угоди — знакове явище, жест, який підтверджує позицію керівництва Китаю стосовно України і спрямований на подальший розвиток двосторонніх відносин.

Голова Всекитайського комітету Народної політичної консультативної ради Китаю передав Олександру Морозу вітання від Голови Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників У Банго. Він також запросив Голову Верховної Ради України відвідати КНР з офіційним візитом наступного року.