Не чіпатимемо політику, поговоримо про конфлікти, що то гаснуть, то спалахують з новою силою між МАУП і Міністерством освіти і науки (МОН).

Про один з останніх розмова нашого кореспондента з начальником управління ліцензування, акредитації та нострифікації МОН Василем ШИНКАРУКОМ.

— У липні цього року міністерство отримало листа, в якому МАУП вимагала видати випускникам 2006 року 4655 дипломів понад ліцензований обсяг. Більшість з них — правники, що нас, м’яко кажучи, дуже здивувало. Претенденти на диплом закінчили навчання переважно взимку-навесні. Сьогодні вони мали б згадувати альма-матер з вдячністю, та виявилися її нерідними дітьми. Щоб з’ясувати, чому в МАУП стільки «неліцензованих» випускників, створили комісію, яка ретельно перевірила їхні особові справи. До речі, серед перевіряльників були працівники міністерства, Держінспекції навчальних закладів МОН, імениті представники ВНЗ столиці.

— І які ж результати роботи авторитетних перевіряльників?

— За словами членів комісії, їх здивувало, як за два-три роки заочного навчання медсестра, технолог м’ясних виробів, ветеринар, технік-механік перетворилися на юристів, а вихователь дитсадка, зубний технік, вчитель музики стали економістами.

— За якою схемою «кувались» кадри, Василю Дмитровичу?

— Комісія встановила, що студентами і заочної, і денної форм навчання ставали абітурієнти без урахування їхньої базової освіти. Підготовка з усіма проводилась за одним навчальним планом незалежно від попередньо отриманої спеціальності й різниці вивчених дисциплін. Виявилось також, що молодших спеціалістів готували без державних атестацій, документи про закінчення бакалаврату взагалі не видавали. Крім того, майбутні юристи не вивчали предмети «Теорія держави і права», «Історія держави і права зарубіжних країн», «Аграрне право». Зовсім не потрібне майбутнім суддям, адвокатам, прокурорам, з’ясовується, й вивчення таких дисциплін, як «Конституційне право», «Організація судових і правоохоронних органів», «Римське право». Здивувало і те, що на одній спеціальності було кілька варіантів додатків до дипломів, у яких кількість прочитаних годин певного предмета коливається від 10 до 70... Перевірка Держінспекцією навчальних закладів регіональних відділень МАУП показала, що у більшості з них кадрове забезпечення не відповідає вимогам чинного законодавства. Наприклад, у Чернігівському інституті МАУП не було викладачів з науковими та вченими званнями для підготовки спеціалістів з психології, соціальної роботи, а у Житомирському інституті академії близько 28 відсотків викладачів юридичних дисциплін не мали відповідної фахової вищої освіти.

— А які ще «ноу-хау» зафіксовано в академії?

— Невідомий іншим вищим навчальним закладам термін «призупинення навчання», який регламентується внутрішніми документами вузу. На практиці це має такий вигляд. Якщо студент не може заплатити за навчання, він його перериває — на тиждень, місяць, півроку, рік, а потім, заплативши, поновлюється. Тобто можна вступити в академію восени, у жовтні — перервати навчання, а поновитися — навесні. Потім «здаєте» сесійні екзамени і успішно завершуєте курс.

Ще одна «новинка» — навчання старшокласників на перших курсах академії або зарахування на освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст» без отримання диплома бакалавра.

— То чи одержать цьогорічні 4655 випускників МАУП документ про вищу освіту?

— Видача дипломів понад ліцензований обсяг заборонена. МОН може дозволити це як виняток у випадках, коли студент проходив військову службу у Збройних силах, брав академвідпустку тощо.

А як, скажіть, можна видавати дипломи, коли не виконано державний стандарт, не прочитано лекційні курси, не проведено заняття? Державна акредитаційна комісія (ДАК) одноголосно вирішила рекомендувати Міністерству освіти і науки відмовити МАУП у видачі 4655 дипломів через перевищення ліцензованого обсягу та порушення чинного законодавства, а також анулювати ліцензію академії для тих філій, де виявлені істотні порушення ліцензійних умов надання освітніх послуг і де вони надавалися за напрямами (спеціальностями), які не зазначені в ліцензії.

Спроби представників МАУП переконати членів ДАК у політичному підгрунті цього питання були марні, оскільки МОН стоїть поза політикою.

— Василю Дмитровичу, МАУП має намір вирішити питання видачі дипломів у суді...

— Ця спроба, на мою думку, приречена на провал хоча б з тієї причини, що міністерство не укладало зі студентами жодних угод. Та коли вже самі випускники звернуться до судів із позовами про відшкодування збитків, завданих навчальним закладом, то можна прогнозувати, що Феміда стане на їхній захист...

— Серед вимог, які висуваються ВНЗ через ЗМІ міністерству, є й така: припинити затримку акредитації та ліцензування структурних підрозділів академії.

— Про стан роботи міністерства із матеріалами академії свідчить той факт, що протягом поточного року МОН розглянуло 41 ліцензійну та 7 акредитаційних справ. Направлено 20 комісій (за заявами МАУП) для проведення експертиз. Повернуто на доопрацювання — шість справ. Відмовлено у ліцензуванні у зв’язку із невідповідністю стану забезпечення академії та відокремлених структурних підрозділів чинним вимогам для підготовки фахівців за певними напрямами та спеціальностями — 11. У чотирьох випадках надано негативні висновки, оскільки перевірка на місці виявила недостовірність поданої інформації. Решту документів опрацьовують.

Усі перевірки, між іншим, проведено за заявами громадян, органів виконавчої влади тощо.

Вів інтерв’ю Іван ІЛЛЯШ.