П’ять мільйонів гривень за оренду 85 гектарів землі пообіцяв територіальній громаді села Бохоники Вінницького району будівельний концерн «Поділля». Втім, депутатам довелося «відвойовувати» цю земельну ділянку, бо безплатно «перетягти» її у свої межі мав намір обласний центр, місто Вінниця. Коли б таке сталося, громада від тієї земельки нічого б не отримала. Тому депутати сільради виступили проти розширення меж Вінниці за рахунок землі їхнього приміського села. Натомість вони запропонували свій варіант розв’язання питання — передати землю в оренду, зокрема під будівництво житлового мікрорайону для мешканців Вінниці. Орендна плата, а також інші податки при цьому залишатимуться сільраді. Але й такий, безперечно, вигідний варіант, задовольнив не всіх односельців. Дехто з них вважає, що депутати все одно продешевили. Своє невдоволення вони висловили у формі пікету під стінами Вінницької райради, коли там обговорювалося бохоницьке земельне питання. Тож сесія змушена була перенести його розгляд до того часу, поки, за словами голови райради Сергія Сітарського, бохоницькі депутати не досягнуть одностайності.

І таку одностайність вони, здається, уже знайшли. Принаймні про це повідомив голова Бохоницької сільради Михайло Бондар на зборах громадян села. «Багато хто хоче бохоницької земельки, — сказав сільський голова, — але інвестиції взамін пропонує лише будівельний концерн «Поділля». Саме ця організація, за словами М. Бондара, пообіцяла витратити на розвиток села 5 мільйонів гривень. Таких інвестицій не має сьогодні жодна сільрада в області. Земля при цьому не продаватиметься, як дехто вважає, уточнив М. Бондар, її лише передають в оренду.

Що будуватимуть у Бохониках? За словами генерального директора концерну «Поділля» Тимофія Гіренка, на 85 гектарах, які мають намір отримати в оренду будівельники, виросте новий житловий масив. У ньому отримають житло майже 30 тисяч новоселів. Крім багатоповерхових житлових будинків, тут планується збудувати чотири дитсадки, школу, лікарню, два супермаркети, спорткомплекс із басейном.

Щоб питання набуло юридичної сили, його ще мають винести на обговорення на сході жителів села, далі його розглядатиме сесія райради, а затверджуватимуть обласні депутати.

Вінницька область.