Головною інтригою нинішнього пленарного тижня у Верховній Раді буде те, чи схвалять депутати в першому читанні проект Державного бюджету України на 2007 рік. За попередніми домовленостями розгляд основного фінансового документа держави планували на сьогодні, 31 жовтня. Перед початком погоджувальної ради голів парламентських комітетів і лідерів депутатських фракцій відбулася зустріч координаційної ради парламентської коаліції з Прем’єр-міністром України Віктором Януковичем. І, за словами лідера фракції Партії регіонів Раїси Богатирьової, домовленостей щодо бюджету досягнуто ще не було: більшість депутатів налаштовані на прийняття держбюджету-2007 за основу, але низку принципових питань досі не узгоджено між бюджетним комітетом Верховної Ради та урядом.

Ще одним важливим питанням цього пленарного тижня буде розгляд кількох законопроектів, що регулюють входження України до СОТ. Загалом, до розкладу засідань парламенту на 31 жовтня—3 листопада включено 52 питання.

Координаційна рада парламентської коаліції, повідомила Р. Богатирьова, вирішила розглянути у четвер-п’ятницю шість із 16 законопроектів щодо СОТ. Голова Верховної Ради Олександр Мороз на погоджувальній раді закликав народних депутатів зважено підійти до розгляду СОТівських законопроектів, і у зв’язку з тим, що графік процедур вступу України до СОТ є вельми стислий, він наголосив на потребі прийняти відповідальні рішення.

У середу, 1 листопада, в сесійній залі о 15-й годині відбудуться парламентські слухання про стан підготовки вступу України до СОТ у частині законодавчого забезпечення цієї процедури.

На розгляд парламенту цього тижня також запропоновано низку законопроектів, які повернулися до Верховної Ради для повторного розгляду з пропозиціями Президента України. Зокрема, зміни до деяких законодавчих актів з питань соціального захисту військовослужбовців, законопроект про захист персональних даних, зміни до закону про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту», педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів, а також проект закону про опозиційну діяльність. За словами О. Мороза, на розгляді в парламенті нині також перебувають два законопроекти про Кабінет Міністрів України — від уряду та Президента. «Обидва мають свої переваги і нюанси, які треба погодити», — сказав Голова Верховної Ради на погоджувальній раді й доручив Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики і місцевого самоврядування якнайшвидше розглянути обидва проекти законів і рекомендувати або ухвалити один з них за основу, або виробити один узгоджений законопроект. О. Мороз також повідомив, що у Верховній раді є заяви міністрів про відставку, тож депутати мають бути готові їх розглянути. Проте зі слів Раїси Богатирьової стало відомо, що координаційна рада парламентської коаліції ще не розглядала питання про відставлених міністрів-«нашоукраїнців», вирішивши ще раз зібратися вчора ввечері для узгодження питань щодо бюджету та інших.

«Наша Україна» і БЮТ заявили, що виступають проти розгляду проекту держбюджету в першому читанні сьогодні, оскільки депутатам не роздано порівняльну таблицю до цього документа і невідомо, які їхні поправки враховані, а які — ні. За словами першого заступника голови бюджетного комітету Верховної Ради Павла Жебрівського, «Наша Україна» пропонує перенести розгляд бюджету на четвер, 2 листопада. Тоді як коаліція наполягала не змінювати попередньо заплановані терміни розгляду головного фінансового плану. Зрештою, погоджувальна рада вирішила обговорювати проект бюджету сьогодні.