Політситуація стабільна, уряд працюватиме п’ять років

Такі оцінки і прогнози висловив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз минулої неділі під час робочої поїздки до Луганська. Про це глава парламенту говорив, зокрема, на нараді з активом області. Наголосив, що «ми перебуваємо на початку серйозної реформи системи державного управління, що пов`язана з реалізацією конституційної реформи».

Абсолютно правильним Олександр Мороз назвав факт внесення змін до Конституції України, зауваживши, що це був безальтернативний шлях, «інакше ми ніколи не наблизимося до європейської моделі управління». Коментуючи розмови про ревізію політреформи, Голова Верховної Ради України сказав: «Дискусії ці зрозумілі: за ними приховується боротьба за владу. Проте повернення до попередньої системи управління — це колосальна авантюра». Понад те, як вказує далі прес-служба ВР, Олександр Олександрович висловився за необхідність завершення конституційної реформи в частині місцевого самоврядування. За його словами, слід забезпечити таку модель управління на місцях, за якою виборець відповідатиме за свій вибір. Місцеві ради, сказав він, повинні повною мірою виконувати свої завдання, але для цього необхідно реформувати бюджетну, податкову і житлово-комунальні сфери.

Оптимістично Голова Верховної Ради України висловився на традиційно актуальну цієї пори й непросту бюджетну тему. Він упевнений, що законопроект про держбюджет—2007 буде ухвалено в першому читанні 31 жовтня. Причому Олександр Мороз вважає, що проект бюджету на наступний рік кращий, ніж цьогорішній головний фінансовий документ. Насамперед у соціальних показниках, цифрах перерозподілу ВВП, а також у співвідношенні між центральним та місцевими бюджетами.

Без газет столиця не залишиться

Учора вранці багато киян не змогли купити свіжу пресу в точках розповсюдження. Реалізатори проводили двогодинний страйк проти «спроб влади Києва зруйнувати мережу розповсюдження преси» в столиці. Раніше столична влада повідомила про плани збільшити мережу кіосків і інших точок з продажу преси. Також планується «провести інвентаризацію, узаконити торгівлю, обновити кіоски й інші місця для продажу преси». «Те, що заявляють розповсюджувачі преси, ми сприймаємо як спекуляцію. Ті дві години страйку, які вони оголосили, сильно на інтелектуальному і новинному рівні киян не позначаться», — зазначила заступник київського міського голови Ірена Кільчицька.