У сесійній залі Верховної Ради відбулося урочисте засідання народних депутатів України другого скликання. За сприяння апарату парламенту та з ініціативи асоціації народних депутатів України на цьому зібранні пройшла презентація книги «Верховна Рада другого (XІІІ) скликання: 1994—1998 роки».

За словами упорядника і члена редакційної ради цього видання, народного депутата другого скликання Віктора Брита, намір видати книгу про особливості парламенту другого скликання виник після публікації видання про перший парламент незалежної України. Таким чином було започатковано серію видань про новітню історію українського парламентаризму, в написанні якої взяли участь безпосередні учасники подій. Однак від задуму до видання книги минуло 8 років. Книга містить спогади, нариси, аналітичні та публіцистичні статті безпосередніх учасників подій цього історичного періоду, стислі біографічні відомості про народних депутатів другого скликання. Побачило світ видання у парламентському видавництві під загальною редакцією та за сприяння Голови Верховної Ради Олександра Мороза.

Парламент України другого скликання увійшов в історію передусім прийняттям Конституції України. Це було останнє скликання Верховної Ради, коли народні депутати стовідсотково обиралися за мажоритарною виборчою системою.

Голова Верховної Ради України другого та нинішнього, п’ятого, скликань Олександр Мороз також переконаний: «Саме парламент другого скликання найбільш відповідав принципам демократії та Конституції, бо депутати обиралися на демократичних засадах і ще не знали, що таке адмінресурс». Аналізуючи у своєму виступі перед депутатами другого скликання значення прийняття 1996 року Конституції України, Олександр Мороз вкотре наголосив на потребі довести до фіналу політичну реформу, поширивши її і на місцевий рівень, що дасть змогу ліквідувати двовладдя та протистояння в регіонах. «Ми повинні демократію закласти на місцевому рівні. До тих пір, доки не зробимо депутатів на місцях відповідальними за ситуацію на території, а виборці не будуть відповідальні за того, кого вони делегують, не матимемо ані демократії, ані поліпшення життя людей, і всі балачки про європейський вибір залишаться балачками», — заявив Голова Верховної Ради. О. Мороз також знову висловився за потребу розширення парламентської коаліції з участю «Нашої України»: «Наявність у коаліції «Нашої України» буде абсолютно не зайва. А боротьба, яка точитиметься найближчими місяцями з приводу політичної реформи, і позиція Конституційного Суду можуть або утвердити лінію на демократію, або спонукати до авантюрних кроків, яких треба уникнути».

* * *

Учора Голова парламенту Олександр Мороз також мав зустріч з першим заступником голови комітету з промислових, дослідницьких, енергетичних питань та інформаційних технологій Європейського парламенту Милославом Рансдорфом .