Нині ключовим моментом у політичному житті країни є здійснення політичної реформи і продовження того процесу демократизації суспільного життя, який розпочали, ще працюючи над Конституцією. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз під час учорашньої зустрічі з викладачами та студентами юридичного факультету Київського національного економічного університету.

Глава парламенту пояснив, чому виникла потреба у проведенні політичної реформи, поглибленні демократичного процесу, зміні системи влади на місцевому рівні тощо. Він розповів, як приймали Основний Закон, який на той час став суспільним компромісом і не влаштовував тодішнього главу держави.

«Конституція визнана у світі, як один із найбільш демократичних і кваліфікованих документів, — зазначив Голова Верховної Ради, — Але на практиці було видно, що Конституцією нехтують». А Основний Закон — це серцевина законодавства. Тому виникла потреба у впровадженні системи стримування й противаг.

Олександр Мороз пояснив, що важливо змінити психологію українців. Виборець, на його переконання, має усвідомлювати, яку владу обирає, і відповідально ставитися до свого вибору. Водночас має змінитися і система відповідальності перед людьми на місцевому рівні. Нині, наголошував Голова Верховної Ради, важливо навчити людей користуватися законом для захисту інтересів — своїх і суспільства.

Все зводиться до того, сказав Олександр Мороз, що ми або пройдемо шлях до демократії і матимемо перспективу в європейському співтоваристві, або займатимемося демагогічними балачками про європейський вибір, але повернемося на авторитарний шлях і ніколи не матимемо європейської перспективи.