1 листопада Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму продовжить розгляд питання про виконання київською владою вимог законодавства України у сфері фізичної культури і спорту.

«Якщо влада Києва не хоче співпрацювати з парламентом, народні депутати підуть до міської влади та змусять її підтримувати фізкультуру і спорт у столиці України». Так голова Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Микола Томенко прокоментував останнє засідання комітету, на якому вперше за 11 років у стінах парламенту заслуховувалося питання виконання київською владою вимог законодавства України у сфері фізичної культури і спорту.

У цьому засіданні взяли участь лише тренери та керівники спортивних клубів столиці, в той час як керівники КМДА, відповідальні за розвиток спорту в Києві, проігнорували засідання.

Однією з причин спеціального розгляду питання розвитку фізкультури і спорту в місті Києві були заяви міського голови та інших міських чиновників про те, що вони відмовляються фінансувати найвідоміші муніципальні спортивні клуби.

На засіданні комітету було заслухано інформацію керівників столичних спортивних клубів: гандбольного клубу «Спартак» Зінаїди Турчиної, баскетбольного клубу «Будівельник» Євгена Мурзіна та хокейного клубу «Сокіл» Олександра Сеуканда. В результаті з’ясувалося, що загальний розмір видатків з бюджету міста на підтримку цих трьох команд становить близько 9 мільйонів гривень. «Це є порівняно невеликою сумою для столичного бюджету. А можливе припинення фінансування цих спортивних структур не тільки поставить під загрозу розвиток цих видів спорту в Україні, а й викличе відповідний резонанс у світі», — вважає Микола Томенко. У зв’язку з цим комітет одностайно висловив рекомендацію КМДА зберегти фінансування цих клубів в обсягах, необхідних для забезпечення життєдіяльності команд.

Окремо було вивчено ситуацію, яка склалася сьогодні навколо футбольного клубу «Арсенал». 2006 року ця команда отримала з бюджету міста 32 мільйони гривень, однак доля футбольного клубу в наступному році залишається нез’ясованою, особливо зважаючи на непідготовленість аукціону, що має відбутися 14 листопада. Крім того, ФК «Арсенал» на сьогодні має чималеньку суму боргів, що впливає на рішення потенційних покупців клубу, а також тривають перевірки прокуратури та КРУ щодо заниження ціни під час продажу футболістів команди, зокрема, така ситуація склалася із продажем найкращого форварда чемпіонату України—2006 Еммануеля Окодуву. У зв’язку з цим на засіданні було прийнято рішення залучити Професійну футбольну лігу та представників парламентського комітету до вивчення питання майбутньої долі футбольного клубу «Арсенал».

Також комітет звернув увагу на невиконання зобов’язань міста стосовно виділення житла для призерки останньої зимової олімпіади Лілії Єфремової.

В результаті Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму прийняв рішення продовжити розгляд питання про виконання київською владою вимог законодавства України у сфері фізичної культури і спорту на своєму наступному засіданні, яке відбудеться 1 листопада.