Головні теми тижня, що минає, — з’їзд Народного союзу «Наша Україна», підготовка проекту державного бюджету на 2007 рік і... розмови про те, що буде спроба відмінити політичну реформу.

З’їзд пропрезидентської партії зробив перерву на три тижні. Фактично після виступу почесного голови, Президента країни Віктора Ющенка. Оглядачі, аналізуючи ситуацію, намагаються визначити причини того, що сталося. Одні вважають, що цій політичній силі потрібно визначитися не лише з ідеологією, а й із лідерами. Інші висловлюють переконання: глава держави, який не відмовився від почесного головування в партії, в такий спосіб хоче дистанціюватися від «любих друзів» через оновлення керівництва. Зрозуміло, ці версії мають право на життя. Однак варто звернути увагу на те, що Віктор Ющенко робив акцент у своєму виступі на необхідності продовження переговорного процесу НСНУ з антикризовою коаліцією.

Власне, тритижнева перерва й потрібна «Нашій Україні» для того, щоб дати можливість Партії регіонів впевнитися в надійності партнерів по нинішній антикризовій коаліції. Адже уже наступного тижня розпочнеться розгляд проекту державного кошторису, який критикують усі, кому не ліньки. Особливо після того, як зібрали пропозиції народних обранців. Навіть прем’єр Віктор Янукович на засіданні уряду зауважив, що для врахування всіх пропозицій потрібен не один, а декілька бюджетів. Він також озвучив і цифри дефіциту державних коштів — 1—2 відсотки. Щоправда, Перший віце-прем’єр Микола Азаров уточнив — 2,5 відсотка. Дехто з колег після цього навіть почав натякати на розбіжності у поглядах на головний фінансовий документ у керівника уряду і його першого заступника. Однак, на нашу думку, це помилкове трактування, оскільки на той момент не була відома ціна на газ. Сьогодні, стверджують високопосадовці, цифра ця визначена — 130 доларів за тисячу кубометрів блакитного палива. Чим вона обернеться для країни, спрогнозувати важко. Тим паче така вартість газу буде лише на кордоні з Росією. А для конкретних споживачів вона зросте, за прогнозами фахівців, до 160 доларів за тисячу кубометрів.

Не дивно, що саме зараз і розпочалися розмови про необхідність перегляду конституційної реформи. Хоча чим цей перегляд може допомогти Україні пережити зиму, незрозуміло. Тож недаремно Голова Верховної Ради Олександр Мороз назвав ці розмови абсурдом. Так, можна говорити про певний дуалізм у структурі виконавчої влади. Однак, щоб його ліквідувати, потрібно чітко виписати правила управлінської поведінки і подбати про розширення прав і можливостей місцевого самоврядування. Бо, як казали древні, двічі в одну воду ввійти не можна. Модернізувати державну систему потрібно. Однак не шляхом розширення повноважень глави держави, а саме створенням такого законодавчого поля, на якому робота знайдеться кожному і ніхто нікому не заважатиме. Власне, підбиваючи підсумки, можна стверджувати: попереду непростий сесійний тиждень, який і визначить напрям руху політиків.