Президент Віктор Ющенко заявив, що для України у відносинах з Євросоюзом важливо перейти від партнерства і співробітництва до політичної асоціації й економічної інтеграції. «Для України дуже важливо, щоб новий договір не перетворився на модернізований договір про партнерство і співробітництво. Положення договору повинні містити конкретні цілі і терміни їх досягнення, а також чітко визначати терміни дії», — заявив В. Ющенко під час десятого саміту Україна—ЄС у Гельсінкі в п’ятницю, повідомляє прес-служба глави держави.

Учора Україна і Європейський союз парафували угоди про реадмісію, а також про спрощення візового режиму. Із середини 2007 року українці одержуватимуть Шенгенську візу щонайбільше за 10 днів. Для деяких категорій громадян вона буде безплатною — це громадяни, у яких проживають у ЄС близькі родичі, студенти, інваліди, журналісти і пенсіонери. Крім того, посольства зобов’язані протягом 10 днів після подачі заявки на одержання візи видати її, а у разі відмовлення надати письмове пояснення — чому не буде видана віза. Ціну Шенгенської візи буде зафіксовано на позначці 35 євро для всіх посольств.

Президент України також запевнив у Гельсінкі представників ЄС, що йому вдалося досягти політичної стабілізації в Україні. Однак, схоже, що Євросоюз не дуже цьому повірив. На переконання представників ЄС, для успішного процесу євроінтеграції українська влада повинна приділити значну увагу підтримці політичної стабільності в Україні, скоординованій і конструктивній роботі всіх гілок влади, поглибленню реформ, боротьбі з корупцією і забезпеченню незалежності судів, реформуванню судової системи, боротьбі з корупцією, створенню умов для прозорого бізнесу, інвестиційному кліматові. У спільній заяві для преси сторони виразили сподівання почати офіційні переговори із угоди про поглиблену зону вільної торгівлі на початку 2007 року.