Соціалістична партія України відзначає 15-річчя з дня заснування. 26 жовтня 1991 року у Києві відбувся установчий з’їзд, на якому було прийнято рішення про створення СПУ, її програмну заяву та статут. Учора у столичному Будинку кіно пройшли урочистості з цієї нагоди — урочисте засідання Політради та ЦК СПУ, у якому взяли участь Голова Верховної Ради Олександр Мороз, народні депутати — члени фракції Соцпартії у парламенті, партійний актив, ветерани партії, молоді соціалісти, представники дипломатичного корпусу та інших парламентських партій. Привітати соціалістів з ювілеєм також прибув Прем’єр-міністр України лідер Партії регіонів Віктор Янукович.

Урочистості проходили без преси. Лідер СПУ О. Мороз в інтерв’ю журналістам пояснив це небажанням робити з події помпезну акцію, партійний актив зібрався заради того, щоб проаналізувати стан розвитку та перспективи партії. За повідомленням прес-служби СПУ, під час урочистостей було презентовано книгу «Партія демократичного соціалізму», в якій на основі архівних документів та спогадів членів СПУ простежено історію зародження соціалістичного руху в Україні. Крім того, О. Мороз привітав ветеранів партії, які приїхали до Києва з усіх куточків України, та вручив їм почесні грамоти і пам’ятні подарунки.

Відповідаючи на запитання журналістів перед початком урочистостей, Голова Верховної Ради дав загальну оцінку політичній ситуації в державі, охарактеризувавши її як «стабільну і зрозумілу». Він зазначив, що є складнощі у певних політичних сил, але це — їх внутрішні проблеми, які істотно не впливають на конфігурацію політичної системи загалом.

А говорячи про справи партійні, лідер СПУ заявив, що не тримається за своє місце партійного лідера і готовий у разі потреби поступитися ним комусь із великої когорти перспективних молодих політиків, котрі сформувалися у лавах СПУ. «Але це питання поки що не на часі», — посміхаючись, відповів О. Мороз. Він також висловив переконання, що передвиборче гасло соціалістів — «побудуємо Європу в Україні» — не втратило своєї актуальності, а навпаки — це перспектива для нашої держави. Адже це означає: запровадити в Україні європейські стандарти життя за рівнем зарплати, свободи слова, концепції державного управління. Запровадження в Україні такої європейської моделі якраз і передбачає конституційна реформа, яку варто також продовжити і на місцевому рівні, переконаний О. Мороз.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович був присутній на урочистостях усього кілька хвилин. В інтерв’ю журналістам він повідомив, що побажав соціалістам у день їхнього ювілею, «щоб парламентська коаліція була міцною і працювала в інтересах людей». А чи відновлено переговори з «Нашою Україною» щодо розширення коаліції, відповіді журналісти так і не почули —прем’єр поквапився, посилаючись на безліч роботи.