Оксана ПРОДАН (фракція «УДАР»):

— Вважаю, що обрання нового Президента є першим кроком до будівництва в Україні тих умов, за які боровся Майдан, — європейських, прозорих, із забезпеченням прав і свобод усіх громадян. Насправді саме зараз і розпочнеться системна робота зі знищення корупції, забезпечення можливостей для підприємницької діяльності, створення робочих місць, соціального захисту тих, хто цього потребує.
Фракція «УДАР» Віталія Кличка одразу після перемоги Революції Гідності заявила про необхідність переобрання Верховної Ради України, дострокові парламентські вибори були одним із положень передвиборної програми Петра Порошенка. Тож ми робитимемо все, щоб суспільство змогло дати оцінку всім політикам та обрати новий склад парламенту. Так само я вважаю, що потрібні й позачергові місцеві вибори, особливо на Сході України. Верховна Рада може сама прийняти рішення про позачергові вибори, а також може це зробити і Президент у разі відсутності коаліції протягом тридцяти днів.
Олексій КАЙДА (фракція «Свобода»):
— В Україні нарешті відбулися чи не найдемократичніші за всю історію вибори. Ми контролюватимемо виконання вимог Революції Гідності. Будемо домагатися проведення люстрації, повернення вкрадених олігархами грошей у державну скарбницю та виконання інших головних вимог Майдану.
Упродовж виборчої кампанії практично всі кандидати майже на кожному кроці згадували про очищення влади. Власне, це і було однією з головних вимог Майдану.
Також кандидати грали на популізмі, часто говорячи протилежні речі, як-то зниження податків і водночас підняття зарплат. Така технологія націоналістам не притаманна. Однак тепер українці, обравши нового главу держави, матимуть змогу побачити якість виконання їхніх вимог.
Ми шануємо і поважаємо вибір українців. Мабуть, громадяни очікують від переможця змін. Ми ж, своєю чергою, почнемо контролювати процес цих змін і вимагати виконання вимог Майдану. Це стосується і повернення незаконно отриманих коштів до бюджету, зокрема олігархами, і проведення люстрації, деолігархації економіки, відкликання депутатів, обрання суддів. Також ми стоїмо на тому, що необхідно якнайшвидше провести перевибори до Верховної Ради України.
Олександр ГОЛУБ (фракція КПУ):
— Результат президентських виборів був прогнозованим, хоча, на мою думку, говорити про вільні й демократичні вибори в цій ситуації не варто. Так само досить песимістично ставлюся до можливості стабілізації політичної та економічної ситуації, оскільки і під час виборів, і після них Україна дедалі більш залишається під зовнішнім управлінням. І ті сценарії, які будуть задіювати новообраний президент або його оточення, прописуються не в нашій країні й не в наших інтересах. І це накладатиме відбиток на українську політику в найближчі рік-два.
Що стосується дострокових парламентських виборів, то сьогодні цілком очевидно, що в Порошенка буде бажання і прагнення сформувати парламент під себе. Сьогодні крім фракції «УДАР» яких-небудь прихильників і міцної платформи в нього немає. А будь-які його дії без платформи в парламенті приречені на невдачу. Тому, безумовно, він максимально провокуватиме й ініціюватиме проведення позачергових парламентських виборів, швидше за все, восени цього року.
Якщо ми живемо за так званою новою Конституцією, то несформування більшості дозволяє президенту ініціювати подібні речі. Думаю, буде задіяний саме цей механізм. Інших правових з погляду закону і Конституції приводів для розпуску парламенту не існує.
Анатолій КІНАХ (депутатська група «Економічний розвиток»):
— Вибори Президента мають велике значення в умовах зовнішнього політичного, економічного, інформаційного тиску по відношенню до України. Результати волевиявлення підкреслюють, що український народ спроможний на основі високої відповідальності вирішувати всі завдання. Те, що вибори відбулися, безумовно, можна назвати поразкою Кремля.
Пишаюся громадянами, які, незважаючи на розбіжності в політичних поглядах, консолідувалися і забезпечили високу явку і вибори в один тур. Це дуже хороший приклад для українських політиків.
Новообраний Президент отримав високий кредит довіри громадян. Має принципове значення, щоб в умовах відсутності запасу часу і міцності, глава держави цей кредит довіри наповнив результатом, необхідним для розвитку України. Зусилля насамперед мають бути направлені на зупинення війни на Півдні та Сході. Лідер нації має стати центром серйозного діалогу, комунікації з громадянами. Також важливо, щоб кредит довіри наповнився ефективною взаємодією гілок влади.
Володимир ЛИТВИН (група «Суверенна Європейська Україна»):
— Народ свою позицію висловив — чітко й однозначно. Люди проголосували за визначеність, передбачуваність та замирення країни, припинення протистояння й конфліктів, збереження цілісності України. Причому поступили відповідально — вибори Президента відбулися в один захід. Цьому «допомогли» й сепаратисти та їх натхненники — усередині держави та за її межами. Вибори зірвати їм не вдалося, проте своїми діями зменшили явку виборців, у Луганській та Донецькій областях вони були значною мірою унеможливлені, що й зіграло на користь П. Порошенка, позбавило наше суспільство ще трьох тижнів очікувань остаточного результату. Зазвичай вибори — це завжди протиставлення позицій, можливість альтернатив. За наших умов над чесним зіткненням аргументів домінували намагання підіграти настроям людей, витончені інтриги та комбінації, різноманітні домовленості та їх недотримання, що дасть знати про себе в наступний період.
Тепер час виконувати обіцяне й нетерпляче очікуване нашими людьми. Мало того — й світом. Проте, хоч як це парадоксально звучатиме, головне тепер для переможця — не чіплятися, як це було до того, за поділ політики — чи то США, ЄС чи Росії, а продемонструвати, що Україна сама спроможна визначити свою долю. Новому президенту належить виявити справжню твердість і послідовність в обстоюванні інтересів України та народу, і самостійність в опорі на суспільство.
Віктор ШВЕЦЬ (ВО «Батьківщина»):
— Вибори відбулися, і це вже визнав весь світ. Була достатньо висока явка, особливо в західних регіонах. Це говорить про активну політичну позицію наших громадян, які абсолютно чітко усвідомлювали, що це не просто вибори, а важливий патріотичний крок на фоні агресії Росії проти України. Для громадян обрання Президента — це сподівання на припинення війни, наведення порядку. Сподіваюсь, що всі ці обставини, які спонукали людей прийти на вибори, будуть реалізовані.
Думаю, що результати волевиявлення визнали всі учасники перегонів, тому можемо констатувати: вибори відбулися успішно. Даних, котрі свідчили б про фальсифікацію, або якісь конфлікти, не було. Перегони були демократичними, в повній відповідності до чинного законодавства.
Нині вже вступатимемо в іншу фазу, коли люди, які отримали вотум довіри народу, мають реалізовувати свої обіцянки, висловлені під час виборчих перегонів.
Михайло ЧЕЧЕТОВ (Партія регіонів):
— Загалом проведення президентських виборів оцінюю позитивно. Дуже добре, що вони завершилися в першому турі. Волевиявлення відбулося чесно й прозоро, без невдоволень і скарг. Це безпрецедентний випадок.
Перші заяви Петра Порошенка теж вселяють оптимізм. Перші його кроки спрямовано на те, щоб повернути довгоочікуваний мир, спокій і стабільність у країну, захистити територіальну цілісність, а також налагодити діалог з мирними жителями Донбасу, відтинаючи злочинців і терористів. Крім того, з його вуст пролунало те, що потрібно буде налагоджувати стосунки з Росією. Одна з перших поїздок передбачається саме на Донбас і в РФ.
Партія регіонів готова підтримувати такі ініціативи Президента.