Капітулюють переробники та споживачі

Через територію України до Російської Федерації відновлено транзит тваринницької продукції з країн—членів Євросоюзу. Це єдина звістка у м’ясо-молочному протистоянні двох сусідніх держав, незважаючи на візит до нашої країни міністра сільського господарства РФ Олексія Гордєєва. Поки що лише обережні припущення. За одним з них чотирнадцять українських м’ясопереробних підприємств найближчим часом зможуть постачати свою продукцію до Росії. Такий прогноз висловив «Голосу України» перший заступник голови Комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Віктор Слаута. Також буде знято обмеження на ввезення до Росії наших кондитерських виробів.

Молокопродукція знову під великим питанням. А відкриття «воріт» для м’яса без молока призведе до того, що наших корів ще активніше вирізатимуть і відправлятимуть до Росії. З відновленням транзиту молокопродукції пробитися на російський ринок стане ще важче. Адже туди ринуть йогурти та сири з Польщі й інших країн євроспільноти. Тому молокопереробні заводи, навіть у разі відновлення експорту, навряд чи зможуть зайняти втрачену нішу. Місяці ембарго для багатьох з них стали справжнім випробуванням. Так, за січень—серпень реалізація українського масла на зовнішньому ринку зменшилася на 26,9 відсотка — до 11,2 тисячі тонн, зокрема, до Росії — на 53,9 відсотка, до 4,6 тисячі тонн. Не допомогло повернути ринок навіть запровадження в нашій країні нового стандарту на вершкове масло. Переорієнтовувати продукцію довелося на Казахстан, інші країни СНД. Але ці ринки не такі об’ємні, як російський. Не дивно, що за дев’ять місяців випуск масла в Україні знизився порівняно з аналогічним періодом минулого року на 11 відсотків — до 85,7 тисячі тонн. Зокрема, у вересні випущено лише 9,5 тисячі тонн цього товару, що на 13 відсотків менше порівняно із серпнем. Скорочення виробництва масла водночас із сезонним подорожчанням сировини сприяють подальшому збільшенню цін на цей товар. Тонна селянського вже 1950 доларів, тонна солодковершкового — понад 2100 доларів. Тепер навіть якщо Росію «відкриють», за таких цін масло туди українці возити не зможуть.

Дивує пасивна позиція Мінагрополітики. Хоча керівництво головного аграрного відомства і змінилося, на «зовнішньому фронті» у молочній галузі без помітних змін. Міністр

Ю. Мельник все годує обіцянками, а ринок Росії як був, так і залишається доступним лише для шести наших підприємств, «відкритих» за міністра колишнього. Варто нагадати,

Ю. Мельник після зустрічі 5 вересня з керівником російського Мінсільгоспу О. Гордєєвим подав українським постачальникам молочної продукції велику надію. Мовляв, упродовж місяця всі питання вдасться врегулювати і почнеться поступове відновлення поставок до рівня, який був до запровадження у січні російського ембарго. Термін давно минув, сиру про запас вироблено досить багато, а дозволу на масовий експорт як не було, так і немає. І не зрозуміло, коли буде і чи буде взагалі.