31 жовтня парламент розгляне бюджет у першому читанні. Крім того, наступного тижня Верховна Рада України може розглянути у першому читанні проекти законів про Кабінет Міністрів та про опозицію. Про це повідомив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз на вчорашній нараді-семінарі стосовно управління об’єктами права комунальної та спільної власності територіальних громад.

Нині, за його словами, є два проекти про Кабінет Міністрів, які парламентарії, найімовірніше, об’єднають в універсальний документ. В урядовому законопроекті, зазначив Голова Верховної Ради, не до кінця виписано функції міністерств, зокрема щодо формування та управління державними монополіями і господарюючими суб’єктами. У президентському законопроекті більше повноважень надається секретаріату Президента і главі держави. Щоправда, додав Олександр Мороз, є суддя. І цей суддя називається Конституція України.

Крім того, він зазначив: закон про Президента України не ухвалили через те, що у ньому чітко виписувалась процедура імпічменту. Однак, на переконання Голови Верховної Ради, у разі набуття чинності законом про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради (де також виписана ця процедура) закон про Президента можна й не ухвалювати.

Стосовно закону про опозицію, глава парламенту переконаний, що «ситуація не така складна, як дехто малює». Бо ставлення політиків до цього закону залежить від того, де вони перебувають: при владі чи в опозиції. До того ж Олександр Мороз переконаний, що треба ухвалити закон про гарантії опозиційної діяльності у парламенті і не розглядати політичну опозицію у суспільстві, до якої можуть долучитися більшість партій.

Голова Верховної Ради також повідомив, що у проекту державного бюджету нормальні перспективи. На його переконання, документ кращий за минулорічний, соціально орієнтований, інноваційний і оптимальний. Водночас Олександр Мороз нагадав про спільну відповідальність уряду і парламенту за підготовку головного фінансового документа країни і наголосив на перебудові єдиного органу законодавчої влади. Раніше, за його словами, парламент діяв під впливом лобістських сил, працював хаотично, переважно на поправках до існуючих законів. «Там проглядалися корпоративні, а нерідко індивідуальні інтереси, —зазначив глава парламенту і додав: — Ми зобов’язані вибудовувати сьогодні нову нормальну систему законодавчої роботи». Голова Верховної Ради наголосив, що залишається прихильником створення широкої коаліції: «Треба, щоб ми припинили дискусію, нав’язану у президентській кампанії, про Схід і Захід. У нас є одна спільна відповідальність перед людьми: зробити їхнє життя трохи кращим».