Майже сенсація: тільки у вересні скарга Галини Антонівни Смирнової прийшла з «Голосу України» в чернігівський корпункт для перевірки, як комунальне житлово-експлуатаційне підприємство «ЖЕК-13» відразу перекрило дах скаржниці новим шифером!

А до того 25 років вона писала в різні інстанції.

— Уже зверталась і до районної, міської, обласної влади, двічі була у приймальні Президента у Києві, — каже Г. Смирнова. — Усі лише дивуються і обіцяють розібратися.

Одноповерховий будинок з двома квартирами по вулиці Варені, 20 збудований у 1960 році. Його намічали капітально відремонтувати у 1980 році. Та лише у 1982 році провели газ. Галина Антонівна та її чоловік розраховували, що після капітального ремонту у них будуть встановлені нова газова колонка, ванна. Навіть прибрали «титан», у якому нагрівали воду для душу. З того часу у домі ні гарячої води, ні газової колонки. Миються у тазику.

Якби родина відкладала по 10 гривень щомісяця, то за 25 років, звичайно, змогла б і ванну купити, і унітаз, і не мати клопоту з газовим котлом, який пропускає газ, тухне, коли заманеться. Проте натомість усі ці роки сім’я очікувала здійснення мрії мати все те, що мають мешканці багатоквартирних помешкань, а Г. Смирнова бомбардувала всілякі інстанції своїми скаргами, вважаючи, що стан її протертого лінолеуму, обколупаної стелі і всього помешкання на совісті співробітників ЖЕКу.

— Ось дивіться, як важко зачиняються вхідні дерев’яні двері, цегляне крильце усе у тріщинах, — показувала мені. — Треба їх підправляти! А ось цеглина з фундаменту мало не випадає.

Не розумію:

— У вас же чоловік є для такої дрібної роботи!

Віталій Костянтинович (працював і в будівельних організаціях!) лише усміхається: мовляв, от жінка, написала на мою голову скаргу...

Як там не було, але частково і його вина у тому, що у своєму приватизованому помешканні він живе не як господар, обмежується мінімумом побутових зручностей і покладається лише на перо дружини.

— Тріщини пішли під вікнами, під стелю! — продовжує вона.

Так, не все нині під силу бідним пенсіонерам у ремонті помешкання. Грошей вистачає лише на першочергове. Це справді є сумною реальністю. Але ж і комунальне господарство не в кращій ситуації.

— Заміна обладнання у помешканнях не входить у тариф квартирної плати, — говорить головний інженер ЖЕКу № 13 Леонід Кур’ян. — Цього року нам виділено кошти на ремонт 7 покрівель згідно з міською програмою. Ось дві ми вже перекрили, у тому числі й скаржниці.

Дізнаюсь, що все-таки КЖЕП «ЖЕК-13» пообіцяв «виконання робіт з ремонту зовнішніх стін квартири № 3... у ІІ кварталі 2007 р.». Отже, не такі вже й кепські справи у цього будинку. Головне, він нарешті перекритий і не тече! Але й хазяї у ньому повинні поводитися, як хазяї, а не спостерігачі-контролери!

Чернігів.