Харківські правоохоронці готуються до тривожної дати. Восени, наприкінці жовтня — початку листопада, приблизно в той самий час, кілька років поспіль у Харкові стаються збройні пограбування інкасаторів.

Ще не так давно Харків вважали «ментовським» містом. Це привселюдно визнавали навіть вищі посадові особи місцевого Управління МВС і нерідко хизувалися цим не зовсім упередженим ярликом для демократичного суспільства. Але такі «звання» за просто так не дають. У найважчі роки становлення української державності і нового капіталістичного укладу економіки в Харкові практично не було кримінальних розбірок і на вулицях не лунав останній аргумент системи Макарова чи Калашникова. Але за останні кілька років усе змінилося до невпізнанності: авторитет міліції сьогодні нижче плінтуса. Бандити просто знущаються над ментами, влаштовуючи їм щорічно криваву вакханалію з нападами на інкасаторські екіпажі. Незважаючи на всі голосні заяви, починаючи від міністра і закінчуючи місцевими головними міліціонерами про те, що розкрити цю лиховісну низку злочинів справа честі МВС, жодне з них по сьогоднішній день не розкрито. Мало того, у міліції, наскільки мені відомо, немає навіть жодних зачіпок, ниточок у розпутуванні цього кримінального клубка. Щоправда, у цьому році міліція в середині жовтня провела навчання із запобігання можливих нападів на інкасаторів. І у цей же час бандит... знову стріляє в працівника обмінної фірми і зникає з великою сумою грошей. Але черговий бандитський форс цього разу міліціонери вже не пов’язують з минулими злочинами і заявляють, що готові у всеозброєнні відбити будь-які виклики криміналітету. Але щось не віриться в ці бравурні заяви. І жити харків’янам у рідному і абсолютно мирному місті, здається, з кожним днем стає дедалі небезпечніше.

Три, а точніше, чотири напади за чотири роки — навіть міліцейські начальники визнають, що це вже система і перебір. І не відкидають, як це було раніше, що організатори серії розбійних пограбувань ті самі. Інформації про те, що злочинці готують черговий напад, у правоохоронців, за їх же словами, немає. Але завіряють, що готуються до будь-якого розвитку подій. Про всяк випадок, щоб не було нових жертв.

Уперше на інкасаторів у Харкові напали 26 жовтня 2001 року — біля меблевого магазину на вулиці Дерев’янко. Злочинців було двоє, вони розстріляли упритул одного з інкасаторів, другого важко поранили, забрали зброю і поїхали на інкасаторській машині.

Удруге на інкасаторів напали день у день через три роки — біля відділення Ощадбанку на вулиці Героїв Праці. І знову грабіжників було двоє. Вони розстріляли двох інкасаторів, третього важко поранили. Згодом убили водія машини, на якій зникли з місця злочину, забравши 400 тисяч гривень і зброю.

Останнє пограбування сталося торік. 8 листопада, пізно ввечері на одному зі складів-магазинів. Два співробітники державної служби охорони і водій-інкасатор загинули на місці. Ще один співробітник банку — потрапив до лікарні.

Згодом слідство дійшло висновку, що діяли ті самі злочинці: схожий характер злочинів, доведена ідентичність зброї. Тепер заступник міністра МВС України Володимир Євдокимов стверджує, що в Харкові розпочато безпрецедентну і безстрокову операцію, туди відряджені кращі специ і спецпідрозділи Міністерства внутрішніх справ, які готові діяти в будь-якій обстановці, у будь-яких умовах.

Про трагедії минулих років нагадують меморіальні дошки і вцілілі жертви пограбувань. Вони категорично відмовляються зустрічатися з пресою і навіть згадувати про ці випадки. У затяжному безрезультатному слідстві правоохоронці звинувачували всіх і навіть ЗМІ. Не допомогли і 100 тисяч, обіцяні правоохоронцями за інформацію про злочинців.

Слідство триває, стверджують генерали. І оперативно-розшукові заходи — також. Хоча в приватних бесідах фахівці визнають: знайти хоч щось удасться лише тоді, якщо напад повториться і постраждає хто-небудь з нападників.

Майже два тижні тому, як уже згадувалося вище, стався ще один збройний напад — на співробітника «обмінки». Але в міліції запевняють, що з трьома нападами на інкасаторів цей випадок не пов’язаний.

Очевидно, що голосними заявами злочинний світ не перемогти. Ветерани міліцейської служби визнають, що МВС дедалі глибше загрузає в непотрібній рекламі, імітуючи злагоджену й організовану роботу, прагнучи видати бажане за дійсне. Ліквідувавши Харківське міське управління міліції, міністерство фактично залишило вулиці Харкова на відкуп бандитам. У серпні було викрадено дочку харківського підприємця Аліну Бондаренко. У результаті «ретельно спланованої» операції дівчина загинула від рук бандитів. Ще раніше заможні люди просто домовлялися з бандитами, викладали за безпеку своїх чад багатомільйонні торби, не вірячи в те, що міліціонерам до снаги вирішення таких завдань.

Такого в Харкові не було давно.

Харків.