Досить парадоксальну реакцію викликали результати цього туру. Київські динамівці з переконливим рахунком переграли алчевців, що згодом дало їм змогу стати одноосібним лідером. Однак біло-сині та їхній наставник Анатолій Дем’яненко отримали чергову чималу порцію критики. Мовляв, знову не той рівень гри. Вдома він більш-менш задовольняє, а на європейському рівні призводить до нищівних невдач. Особливі претензії — до оборони.

Виправдовувалися гравці, зокрема, воротар Олександр Рибка, котрий провів перший матч за «основу» після отриманого струсу мозку в Мадриді.

І Анатолій Дем’яненко зосередився переважно на... прорахунках.

«Сталь» у Києві, попри поразку, зіграла гідно. А ви не вважаєте сьогоднішню перемогу непереконливою? — запитали тренера після матчу.

— Я невдоволений грою. Справді, вона була непереконливою. Не було швидкого переходу від оборони до атаки. Наші суперники встигали повернутися назад. А коли в захисті стоїть десять душ, зламати цей «мур» дуже складно...

— Сьогодні в основному складі вийшло семеро українців. Це реорганізація команди?..

— Кілька гравців, зокрема й легіонери, зазнали травм. От і довелося вносити корективи до складу. Вийшло, що в ньому зіграли семеро українців і стільки само легіонерів. Утім, неважливо, які паспорти у гравців, котрі вийшли на поле. Для нас тепер значно важливіше повернути якість гри на звичний для нашої команди рівень.

— Прокоментуйте, будь ласка, зроблені заміни. Особливо вихід на поле угорського новачка.

— Фаркош проявив себе у всій красі в зустрічі за дубль. Він справді дуже обдарований хлопчик, йому лише 18 років. Молодь має складати конкуренцію старожилам команди й помаленьку входити до складу. Гадаю, як для дебюту він зіграв чудово: міг сам забити і зробив голеву передачу... Клебер, вважаю, ввійшов у гру дуже вдало. Сподіваюся, він радуватиме й надалі дедалі більше. Бразилець ще набирає форму, але вже тепер здатний допомагати команді... Корреа я дав відпочинок і випустив лише у другому таймі. Проте в нього стався спазм у задній поверхні стегна. Наскільки серйозна його травма, визначимо найближчими днями.

Гадаю, футболісти «Шахтаря», вболівальники команди і Мірча Луческу із задоволенням помінялися б результатами з динамівцями.

— Вважаю, що це насамперед моя поразка, — сказав наставник «гірників». — Адже я приймав рішення не поставити того або іншого футболіста. Ті, кому довірив, не показали рівня гри, якого я бажав і очікував. Отож, природно, що відповідальність за поразку несу я особисто.

Та коли мова зайшла про «Арсенал», пан Луческу «заспівав» іншої. Відчувалося, що румунський фахівець ображається. Він заявив, що для киян і нічия була б добрим результатом, що арбітр часто зупиняв зустріч, що не призначив пенальті у ситуації з Вороб’єм (мовляв, у Києві в такому моменті з Клебером одинадцятиметровий «намалювали»). Нарешті, його підопічні досі ще не відійшли від поразки у Валенсії.

Однак, якщо відкинути емоції, то головна причина невдачі «Шахтаря» у поєдинку з «канонірами» особлива. Хоча Луческу і казав про власні прорахунки, але все тут дещо глибше. Суть у тому, що він цього разу геть програв Заварову тренерську «дуель».

Дії своїх підопічних і суперників Олександр Анатолійович прокоментував так:

— Гадаю, що ми перемогли завдяки добрій організації гри. А ще — самовіддачі, котра варта захоплення. Справді, можливо, на «Шахтар» вплинули невдачі в Лізі чемпіонів. Однак будь-який «Шахтар» — все одно великий подразник. Коли є три склади, легко одного поміняти, іншого випустити з непорушеною психологією. Окремо скажу про Окодуву. Для чого донеччанам був потрібен цей футболіст, якого вони придбали у нас? Сидіти в запасі? Щоб нас знесилити? Так ми ніколи ще не претендували на найвищі звання...

А тим часом подальша доля «Арсеналу» — одного з лідерів чемпіонату — оповита густим туманом. Та попри все команда грає, бореться, показує чудовий приклад професіоналізму. І, що дуже важливо, — тренер у неї класний.

Серед головних подій туру відзначимо перемогу «Дніпра» в Одесі і вихід на третє місце «Карпат».

Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.