«Чим запам’ятається вам сьогоднішній день?» — запитала одного з підприємців, поруч з яким випало спостерігати розквітчане феєрверком вечірнє небо. «Тим, що сьогодні Павло Зібров співав водночас і для мене, і для начальника податкової інспекції», — не без виклику відповів чоловік. А на центральній площі міста було влаштовано урочистий салют на честь трудівників херсонського бізнесу.

Не треба нікого переконувати, що значну частку економіки «тягнуть на своїх горбах» саме вони. І все, що маємо сьогодні, ті чи ті здобутки та успішні справи — теж завдяки підприємливим людям. Уперше за всі роки незалежності влада влаштувала їм гучне свято і щиросердно визнала, що підприємці заслуговують на уклін.

Найбільший кіноконцертний зал «Ювілейний» зібрав посланців з кожного району області. Головним ініціатором і організатором заходу виступив В’ячеслав Босакевич, директор Херсонського дослідно-механічного заводу, депутат обласної ради від «Нашої України». Не так давно саме його, успішного виробничника та вмілого керівника, обрано головою громадської ради підприємців області. Кипуча натура, ентузіазм і талант організатора — цим необхідним лідерові якостям Босакевича можна позаздрити. За короткий час свого перебування на посаді голови він устиг об’їхати буквально всі до одного райони, а десь побував і не раз. Як зізнавалися підприємці, вперше за всі роки їх зібрали і запитали, що їм треба для роботи, «а не для того, щоб просити на щось грошей».

Подякувати за працю та привітати херсонських підприємців прибули й столичні гості: учорашній херсонський підприємець-будівельник, а нині народний депутат України Юрій Одарченко, а ще його колега по Верховній Раді Ксенія Ляпіна.

Вітальні промови чергувалися з виступами творчих колективів області. Були подяки, грамоти, подарунки. І приємні сюрпризи, як приміром, виграші та призи в обмін на розгадані загадки чи вікторини. Приваблювала й нагорода за відповідь на запитання: «Хто був першим підприємцем?». З кількох варіантів відповідей правильним був лише один — про біблійного Змія-спокусника. Не менш спокусливий приз — банячок з вином дістався, вгадайте кому? Звісно, В’ячеславу Босакевичу! Отож грамотна людина очолює обласну раду підприємців. До всього, щедра: вибореного приза він подарував столичному гостю, виконавцю запальних циганських романсів, заслуженому артисту Петру Чорному.

Схвальними оплесками підтримав зал і переможця «Аукціону з продажу кота в мішку». За стартової ціни десять гривень, «кота» за дві тисячі купив підприємець з Чулаківки Голопристанського району Олександр Синенко. Після того, як віддав гроші ведучій, на сцену винесли... десятилітрову пляшку горілки! З ким розпив її щасливий переможець, наразі невідомо, але в помічники «на винос» призу із «Ювілейного» до нього набився сам перший заступник голови облдержадміністрації Ігор Яковлєв.

Звучало багато статистики — скільки робочих місць, скільки податків, скільки благодійної допомоги за п’ятнадцять років Незалежності дали області підприємства малого та середнього бізнесу. На «ура!» сприйняли виступ Ксенії Ляпіної, котра повідомила, що напередодні уряд скасував низку досі обов’язкових дозволів у сфері громадського харчування. «Не заважайте бізнесу, і він вас нагодує!» — так «прочитувалися» бурхливі аплодисменти.

Борис Силенков, голова Херсонської облдержадміністрації:

— Шлях, який ви пройшли, — нелегкий. Коли руйнувалася область, ваші руки і плечі рятували її. Тридцять відсотків до бюджету — це ваші гроші. 120 тисяч робочих місць створено на підприємствах малого та середнього бізнесу. Я сам був три роки у шкурі підприємця, і знаю, що таке, коли підходить дата і треба думати, чим виплатити зарплату людям. Вдячний вашим рукам і вашим серцям, котрі працюють на здобуток.

Тамара Федько, керуюча справами обласної ради:

— Саме ви протягом нелегких 15 років забезпечували підтримку не лише економіки, а й соціальної сфери: ви дарували підручники, дитячі іграшки, комп’ютерні класи, медичне обладнання. Бажаю вам державної підтримки й фінансового благополуччя!

Юрій Одарченко, народний депутат України:

— Ви створили себе і свій успіх своїми руками. Це свято — подяка вам за те, що вистояли і виграли нелегку боротьбу. Як член комітету з питань архітектури та будівництва, повідомляю, що обома руками підтримаю закон про спрощення процедури відведення землі під будівництво. Багатьох з вас я бачив на Майдані у час помаранчевої революції. Ви стояли із хлібом у руках і надією в очах, і ви перемогли. Але й нині ви мусите голосно заявляти про себе, щоб вас почули.

Ксенія Ляпіна, народний депутат України:

— Свої права вам треба боронити разом, і ваш успіх — це успіх України. Запевняю, все робитиму, щоб ви працювали в належних умовах. Здоров’я, благополуччя вам та вашим родинам!

В’ячеслав Босакевич, голова обласної громадської ради підприємців:

— Для мене слово підприємець — це синонім слів фанатик, романтик. Сьогодні величний і світлий день.

Херсонська область.