Сумський державний університет (СДУ) завдяки динамічному розвитку досяг у царині науки істотних здобутків. Його гордість — десятки тисяч спеціалістів. Найпомітніша візитна картка вузу — керівники провідних підприємств та установ країни, сотні докторів і кандидатів наук, виплеканих за 58 років, та сотні винаходів.

Нині, коли вищу школу, як правофлангову освітянської галузі, нарешті поступово виводять на передові форпости, викладацький колектив СДУ прагне зробити якомога більший внесок у загальнодержавну скарбницю. Передусім високою якістю, пріоритетні складові якої — суцільна комп’ютеризація навчальних процесів, центр комп’ютерних технологій, сучасний інформаційно-бібліотечний комплекс, дистанційне навчання студентів тощо. Свідчення успішного розвитку ще вчора периферійного вузу — близько 22 тисяч студентів, які навчаються за 56 спеціальностями (інженерно-технічний, фізико-математичний, медичний, економічний, юридичний, гуманітарний та інші напрямки). До складу університету, крім традиційних факультетів, входять інститути, зокрема військовий, чотири коледжі.

Про науковий імідж університету свідчать щорічні перемоги студентів у всеукраїнських і міжнародних конкурсах і олімпіадах. Кількість призових місць в інтелектуальних перегонах у СДУ нині одна з найбільших серед вітчизняних вузів. За останні два роки обсяг наукових досліджень тільки за госпрозрахунковими договорами та міжнародними грантами збільшився в 11 (!) разів. Атмосферу пошуку, культу знань та науки в університеті створюють кілька десятків наукових шкіл та професорсько-викладацький склад майже з 60 докторів наук, професорів та близько 350 кандидатів наук.

В університеті постійно реалізують соціальні програми. Нині до послуг викладачів та студентів сучасний спортивний комплекс з плавальним басейном, футзальним, волейбольним, баскетбольним полями та борцівським манежем. Гідно представляють вітчизняне студентство у вищій лізі з міні-футболу сумська студентська команда «Універ-Автомар» та представники інших видів спорту — неодноразові переможці всеукраїнських, європейських і світових чемпіонатів. Підтримувати і поєднувати здоровий дух у здоровому тілі, успішно «гризти» граніт науки донедавна допомагав спортивно-оздоровчий табір, розташований неподалік Гурзуфа.

Ще вчора квітуча територія табору «Університет» сьогодні нагадує цілинне поле, де на місці спальних та побутових корпусів, сучасної їдальні вартістю у кілька мільйонів гривень — бур’яни. До уваги прокурора Автономної Республіки Крим: 100 відсотків об’єктів табору зведені за кошти університету, який фінансується із бюджету. То, запитуєте, ким і з чийого дозволу по-варварськи сплюндрована оздоровча оаза в одній з кримських перлин? Не повірите: початок цьому поклала судова гілка влади (суддя Валентина Толпиго та перший заступник голови господарського суду АРК Лариса Ковтун).

Зокрема, Толпиго підписала ухвалу, в якій зазначено: «Зобов’язати Сумський державний університет... усунути перешкоди в користуванні ТОВ «Університет» земельною ділянкою площею 0,9994 га, ... шляхом знесення щитових будиночків та інших будівель і споруд...».

Для розуміння необхідно поставити на свої місця «коня» і «тремтливу лань»: засновниками ТОВ «Університет» були колишні керівники вузу, одна зі студентських профспілок та ... мешканці Гурзуфа.

На початку 90-х у Гурзуфі за ініціативи Міністерства освіти і науки України і згоди місцевої влади з’явилося спортивно-оздоровче наметове містечко СДУ, в якому щоліта відпочивало близько тисячі студентів і викладачів. За кілька років, після отримання комерційною структурою ТОВ «Університет» у довгострокову оренду одногектарної ділянки, замість наметового вирішили спорудити капітальний табір для цілорічного оздоровлення колективу. Не хирлява, скажу вам, вийшла угода: університет фінансує будівництво, а окремі особи наживаються з його плодів, зокрема, з прибутку від реалізації путівок. Таким чином «навар» капав до їхніх кишень майже десять років. Справу розкрили випадково — під час відомих заворушень сумських студентів два роки тому. Новий склад ректорату, профспілкові органи та студентська громада вдарили на сполох і зажадали від засновників ТОВ «Університет» негайно провести перерозподіл земельної ділянки між обома сторонами. Однак приперті до стіни фактами власники ТОВ спішно «сплавляють» 75 відсотків підприємства одному з прибалтійських бізнесменів. Той, розуміючи хиткість становища як власника, завдає попереджувального удару: подає позов на університет до господарського суду АРК з вимогою «усунути перешкоди для користування земельною ділянкою, на якій розташований спортивно-оздоровчий табір». Тоді й сказала своє слово суддя В. Толпиго. Та Севастопольський апеляційний господарський суд під головуванням Людмили Заплави задовольнив апеляційну скаргу Сумського держуніверситету.

Якщо ви думаєте, що магнат змирився з судовою ухвалою, тоді не знаєте ні магнатів, ні їхніх протеже. У квітні нинішнього року закулісний власник ТОВ «Університет» подає повторний позов з подібною вимогою: стерти з лиця землі оздоровчий табір. Цього разу справу до провадження приймає пані Ковтун і виносить рішення, яке майже повністю повторює попередній вердикт її підлеглої. Мало того. Перший заступник голови господарського суду Криму Ковтун на виконання прийнятого нею ж судового рішення від 30 травня 2006 року (до того ж відповідач про це нічого не знав. — Авт.) видає наказ про примусову ліквідацію оздоровчого табору. І того самого дня бульдозери смерчем проходять по державній власності ринковою вартістю в кілька мільйонів гривень, і перетворюють табір на пустелю.

Керівництво Сумського університету знову вдарило на сполох. Листи про дії представників кримської Феміди полетіли Президентові України, Прем’єр-міністру, Генеральному прокурору, міністру МВС... Та, схоже, більшість можновладців настільки була зайнята державними ділами, що навіть відписками себе не обтяжувала. На відміну від прокуратури автономії, яка сумчан «годувала» «завтраками». Сам пан прокурор Віктор Шемчук кілька місяців — ані пари з вуст. Зреагував лише у вересні. Втім, згадав він про свої обов’язки лише після листа голови Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму Миколи Томенка. І зробив те, що мав зробити в червні: за фактом перевищення службових повноважень службовими особам ТОВ «Університет» порушив кримінальну справу за ч.3 ст.365 Кримінального кодексу...

Про хід розслідування «Голос України» інформуватиме...

Сумська область.