Норми Універсалу національної єдності мають бути включені до нового закону про основи внутрішньої та зовнішньої політики. Таку думку висловив Голова Верховної Ради Олександр Мороз під час інтерв’ю парламентському телеканалу «Рада».

Глава парламенту повідомив, що нині існує кілька таких законопроектів, зокрема від БЮТ. «Це не дивно. Раніше не раз робилося, що один попереду іншого вкидалися фрагментарні закони, щоб якимось чином заблокувати прийняття того законопроекту, який міг би бути прийнятий», — зауважив він. Тож Олександр Мороз доручив підготувати єдиний проект закону, включивши до нього положення Універсалу.

Водночас Голова Верховної Ради розкритикував пропозицію прийняти Універсал національної єдності як окремий закон, зокрема через те, що це спричинить конкуренцію законодавчих і конституційних норм. На його переконання, бажання закріпити Універсал законодавчо може бути викликане небажанням деяких політиків узяти на себе відповідальність за продовження та поглиблення політичної реформи, зокрема щодо місцевого самоврядування.

Олександр Мороз назвав авантюрними спроби деяких політичних сил переглянути політреформу й висловив сподівання, що новосформований Конституційний Суд діятиме в межах Основного Закону й не допустить її перегляду. Бо це може призвести до хаосу у взаємовідносинах між гілками влади.