У четвер міністри від блоку «Наша Україна» подали заяви про відставку зі своїх посад. Щоправда, не всі. Одначе антикризова коаліція прийняла рішення: заяви міністрів розглянути наступного сесійного тижня. На думку деяких представників Партії регіонів, треба дочекатися результатів з’їзду Народного союзу «Наша Україна», який відбудеться сьогодні у столиці. Водночас Прем’єр-міністр Віктор Янукович заявив, що в антикризової коаліції вистачить кадрів для заповнення вакансій, які з’явилися в уряді.

Тим часом баталії розгортаються у двох напрямах. З одного боку, законопроект про Кабінет Міністрів у Верховну Раду вніс уряд, а з другого — свій проект відповідного законодавчого акта подав у парламент Президент. Логіка зрозуміла. Якщо урядовці прагнуть будь-що узаконити свій новий статус, глава держави прагне зберегти свій вплив на Кабінет Міністрів.

Іще один камінь спотикання — низка законопроектів, потрібних для вступу до Світової організації торгівлі. Не дочекавшись урядових проектів, Віктор Ющенко скористався своїм правом законодавчої ініціативи і запропонував парламентові низку власних. Однак, на думку парламентаріїв, спочатку треба визначити «плюси» і «мінуси» такого кроку і лише згодом прийняти рішення про вступ до СОТ. Щоправда, заплановані на цей тиждень парламентські слухання через хворобу першого віце-прем’єра Миколи Азарова довелося перенести на 1 листопада.

На пізніший час відтерміновано і розгляд у першому читанні проекту державного бюджету на 2007 рік. Як пояснив голова Комітету з питань бюджету Володимир Макеєнко, до проекту державного кошторису надійшло дуже багато зауваг і пропозицій, які потребують детального опрацювання.

Отож уже зрозуміло: основні баталії переносяться на листопад, коли остаточно сформується нова конфігурація політичних сил у парламенті. Хоча вже сьогодні можна прогнозувати, що широка коаліція навряд чи відбудеться, незалежно від результатів з’їзду НСНУ. А обговорення проекту державного бюджету стане першим випробуванням на міцність антикризової коаліції.