Мир між людьми і церквами

Учора Голова Верховної Ради Олександр Мороз зустрівся з членами Ради церков України, до якої входять представники різних релігійних конфесій у нашій державі. Співбесідники обговорили проблеми власності релігійних громад, міжконфесійної злагоди, проблеми повернення церквам культових споруд, стан моральності та духовності українського суспільства.

Вл. інф.

Кадрові перестановки не обговорювали

Питання про відставку міністрів може вирішуватися з ініціативи самих міністрів або в інший спосіб, передбачений законодавством, у повній відповідності із Конституцією України. Так Голова Верховної Ради України Олександр Мороз прокоментував заяви деяких урядовців про свою відставку.

Глава парламенту повідомив, що на зустрічі в середу з Президентом України Віктором Ющенком та Прем’єр-міністром Віктором Януковичем під час урочистостей з нагоди 10-ї річниці Конституційного Суду України тема відставок чи невідставок — зокрема Юрія Луценка з посади міністра внутрішніх справ — «жодним чином не обговорювалася».

Спочатку Юрій Луценко написав заяву про відставку. Однак пізніше її відкликав. Як пояснив міністр внутрішніх справ, його призначив на посаду Президент України, тож він і надалі готовий виконувати свої обов’язки. «Заява (про відставку. — Ред.) була подана Президенту, і він приймав рішення», — зазначив міністр. Крім того, за його словами, під час бесіди з главою держави було зазначено, що «діяльність на цій посаді не є вичерпаною».

«Я за компанію іти не хочу»

Так прокоментував своє небажання іти у відставку разом з «помаранчевими» колегами міністр оборони України Анатолій Гриценко. Він заявив, що одержав міністерський портфель не за квотою «Нашої України», тому жодних моральних зобов’язань перед нею не має. Гриценко — «президентський» міністр. За його словами, він піде з посади лише за наказом глави держави.

Найстабільніший керівник військового відомства країни (Гриценко працює вже за третього уряду) вважає, що часта зміна складу Кабміну і, зокрема, міністра оборони шкідлива для зовнішньополітичного курсу, що його проводить Україна, і ускладнює співробітництво з багатьма впливовими міжнародними організаціями. Пріоритетом своєї подальшої діяльності цивільний міністр оборони назвав реформування армії і вступ до НАТО.

Ольга ВАУЛІНА.