Ранкове засідання 19 жовтня

Народні депутати достроково припинили повноваження першого заступника голови Центральної виборчої комісії Миколи Мельника. «За» це рішення, яке було прийнято на підставі особистої заяви члена ЦВК, проголосувало 368 народних депутатів із 437 зареєстрованих у залі.

Як повідомив представник Президента України в парламенті Юрій Ключковський, профільний комітет розглянув заяву Мельника і «висловив жаль» з приводу того, що доктор юридичних наук і високопорядний фахівець йде з Центрвиборчкому. Однак, оскільки рішення прийнято з його власної ініціативи, рекомендував парламенту задовольнити прохання. Голова Верховної Ради Олександр Мороз від імені парламентаріїв подякував Миколі Мельнику за роботу і побажав успіхів, додавши, що перший заступник голови ЦВК — надзвичайно порядна людина, він був одним із ключових працівників Центрвиборчкому, і його позиція завжди була об’єктивною.

Народні депутати увільнили свого колегу Петра Мельника (Партія регіонів) від обов’язків члена Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності й обрали його заступником голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету. Крім того, соціаліст Геннадій Савосін і «регіонали» Михайло Разганяєв та Василь Демчишен увішли до Комітету з питань будівництва, містобудуванння, житлово-комунального господарства, Василь Богачук (СПУ) — до Комітету з питань бюджету і Спеціальної контрольної комісії, Ігор Мітрошкін (Партія регіонів) — правової політики, Микола Якименко (Партія регіонів) — охорони здоров’я, Володимир Літвінов (Партія регіонів) — культури і духовності, Анатолій Руднік (Партія регіонів) — транспорту і зв’язку, Володимир Шкляр («Наша Україна») став членом Комітету з питань правосуддя.

Щоб підготувати день уряду «Про захист прав онкологічних хворих в Україні та виконання державної програми «Онкологія» грунтовніше, вислухати точки зору багатьох фахівців, парламентарії вирішили у грудні провести комітетські слухання з цього питання, а вже у березні заслухати урядовців.

Об 11-й годині у пленарному засіданні Верховної Ради була оголошена перерва для прощання в Будинку вчителя з народним депутатом України Юрієм Оробцем, який загинув у ДТП 16 жовтня.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Олександр Мороз від імені депутатського корпусу привітав своїх колег Петра Кузьменка і Юрія Самойленка з днем народження. Після цього глава парламенту оголосив про входження «регіоналів» Петра Петрика і Тамари Єгоренко до антикризової коаліції депутатських фракцій Партії регіонів, СПУ та КПУ на підставі їхніх особистих заяв.

Народні обранці перенесли голосування постанови про призначення Володимира Пилипенка членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Юрій Ключковський висловився проти його призначення: «Не можна призначати молодого, хоча і перспективного адвоката». Однак, за словами голови комітету Сергія Ківалова, «не такий вже й молодий фахівець» цілком відповідає вимогам посади. Доопрацьовуватимуть і проект постанови «Про призначення членів наглядових рад ВАТ «Державний ощадний банк України» та «Державного експортного банку України «Укрексімбанк».

403 парламентарії віддали свої голоси за зміни до Закону України «Про застосування амністії в Україні» й розширили список засуджених, яким «не світить» дострокове звільнення. Зокрема, про нього можуть лише помріяти особи, яких засуджено за злочини проти основ національної безпеки України і бандитизм. Амністію не може бути застосовано до осіб, які мають дві й більше судимостей за скоєння умисних, тяжких або особливо тяжких злочинів, а також до осіб, яких засуджено за вчинення умисного, тяжкого або особливо тяжкого злочину, котрі відбули менше половини призначеного вироком суду основного покарання та не переведені до дільниці соціальної реабілітації.

Закон, як наголошував доповідач, голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Мойсик, давно потребував актуалізації. Неузгодженість норм чинного закону з Кримінальним кодексом 2001 року ускладнює застосування амністії в Україні.

На повторне друге читання відправлено проект про внесення змін до Закону «Про планування і забудову територій» (про містобудування). Цей законопроект покликаний зменшити кількість посередників та унеможливити спекуляції у містобудуванні і появу нових «елітних» ділків. Він сприятиме чесній конкуренції, зменшенню вартості будівництва й житла, підвищенню відповідальності будівельників.

За рекомендацією Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя парламентарії звільнили з посад суддів Верховного Суду України Олександра Буніна, Василя Земляного, Анатолія Кияшка у зв’язку з поданими ними заявами про відставку.

У другому читанні прийнято зміни до Закону «Про молодіжні та дитячі громадські організації» (відповідно до них збільшено до 35 років вік осіб, які можуть бути членами таких організацій) тощо.

Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про господарські товариства» (щодо зниження планки кворуму проведення загальних зборів господарського товариства) і ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість». Він передбачає звільнити від оподаткування операції з поставки автомобілів для інвалідів, що закуповують за кошти держбюджету.

Парламентарії ухвалили у першому читанні і проект закону «Про внесення змін до ст. 69 Кримінального кодексу України». Зокрема, запропоновано виключити класифікацію злочинів, за які може бути призначене більш м’яке покарання, ніж передбачено законом.