За результатами опрацювання ЦВК 97,10% електронних протоколів окружних виборчих комісій, на виборах 25 травня 2014 року кандидат у Президенти Петро Порошенко набирає 54,55% голосів виборців. Юлія Тимошенко — 12,86%, Олег Ляшко — 8,35%, Анатолій Гриценко — 5,46%, Сергій Тігіпко — 5,26%, Михайло Добкін — 3,07%, Вадим Рабінович — 2,26%, Ольга Богомолець — 1,91%, Петро Симоненко — 1,52%, Олег Тягнибок — 1,16%. Решта кандидатів набирають менше одного відсотка голосів.

Центральна виборча комісія в режимі безперервного засідання розпочала процес прийому та оголошення результатів голосування на виборах Президента України за оригінальними паперовими протоколами окружних виборчих комісій.

Перші паперові протоколи з мокрими печатками від окружних виборчих комісій стали надходити до ЦВК надвечір понеділка. На нинішніх виборах очікують 189 протоколів, а не 225 як зазвичай. Адже голосування не проводилося у Криму та в деяких округах на Донеччині й Луганщині. Багато виборчих комісій на Донбасі через силове протистояння з бойовиками та терористами не мають доступу до електронної системи «Вибори», тож передаватимуть до ЦВК лише дані на паперових носіях. Остаточні офіційні результати президент-ських виборів, за законом, мають встановити до п’ятого червня.

Хоча до ЦВК ще не надійшли всі повідомлення про результати виборів, уже наразі зрозуміло, що необхідності у проведенні другого туру президентських виборів не буде. Адже лідер президентських перегонів — Петро Порошенко — набирає понад 54% голосів виборців. Про це заявив і Голова ЦВК Михайло Охендовський.

— По-перше, з огляду на тенденції, що демонструються під час підрахунку голосів, по-друге, кількість голосів, відданих за кандидатів у Президенти, а також того факту, що один із кандидатів, очевидно, набирає більшість голосів в усіх без винятку регіонах, уже нині можна зробити головний висновок: необхідності у проведенні повторного голосування не буде, — сказав Голова ЦВК.

Усі дільничні виборчі комісії вже завершили підрахунок голосів на позачергових виборах Президента України, що відбулися 25 травня. За словами Голови ЦВК, те, що наразі немає повідомлень про зміст усіх протоколів дільничних виборчих комісій, пов’язано з перевіркою цих протоколів на рівні окружкомів стосовно їх коректності. І лише потім результати голосування вводяться в систему «Вибори». Загалом у ЦВК задоволені ходом підрахунку голосів.

У ЦВК розраховують отримати 99,7% даних протоколів дільничних виборчих комісій в електронному вигляді.

Наразі до ЦВК ще не надійшло жодного повідомлення про обробку протоколів дільничних комісій із трьох окружкомів у Донецькій області: №47 (центр — Олександрівка), №50 (Красноармійськ), №60 (Велика Новосілка). Окрім того, як свідчать у ЦВК, в окрузі №60 також не можуть внести дані у комп’ютерну систему. Тому всі дані з виборчих округів на Донбасі у ЦВК враховуватимуть лише на підставі паперових протоколів, які доставлять до ЦВК. Центральна виборча комісія завершила підрахунок результатів голосування у закордонному виборчому окрузі, опрацювавши 100% протоколів. Згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті ЦВК, за кандидата в Президенти, позафракційного народного депутата України Петра Порошенка проголосували 62,31% виборців (45 379 виборців), на другому місці — лідер Радикальної партії, позафракційний депутат Олег Ляшко з 9,31% (6 781 виборців). Далі голоси розподілилися так: Анатолій Гриценко — 8,06% (5 872 голосів), Юлія Тимошенко — 6,96%, (5 073), Ольга Богомолець — 4,12% (3 004), Сергій Тігіпко — 2,16% (1 580), Дмитро Ярош — 2,05% (1 497), Олег Тягнибок — 1,42% (1036 голосів). Решта кандидатів набрали менше одного відсотка голосів виборців.

Загалом за кордоном було утворено 114 виборчих дільниць, на яких проголосували 72 817 виборців.

За словами заступника Голови ЦВК Андрія Магери, за кордоном найвища явка виборців була зафіксована на виборчій дільниці при Генеральному консульстві України в Неаполі, а найнижча — в Ростові-на-Дону (Росія) та в Молдові.

Рекордсменом серед закордонних виборчих дільниць стала дільниця в Сербії, де із 145 виборців проголосували 144. Ця дільниця розташована у військовій частині.

А своєрідний антирекорд побила виборча дільниця у Ростові-на-Дону в Росії. Там із 9976 виборців, включених до списків виборців, узяла участь у голосуванні лише 31 особа, або ж 0,3 відсотка.

Пік прийому протоколів із мокрими печатками у ЦВК очікують у середу-четвер. Загалом до ЦВК мають надійти дані із 189 окружних виборчих комісій.

Голова ЦВК Михайло Охендовський на черговому брифінгу вчора заявив, що Центральна виборча комісія зробить усе можливе, щоб зберегти кожен голос виборців із Донецької та Луганської областей.

«За допомогою системи «Вибори» буде опрацьовано лише 99,7% протоколів дільничних виборчих комісій. Решта 0,3% буде опрацьовано вручну Центральною виборчою комісією», — сказав глава ЦВК.

ДОСЛІВНО

Голова ЦВК Михайло ОХЕНДОВСЬКИЙ:

— Необхідності в повторному проведенні голосування не буде. 25 травня було обрано нового Президента України. Яким, підкреслюю, після завершення всіх юридичних процедур, стане Петро Олексійович Порошенко.