Чергову порцію чорних барв до геть непривабливої картини виступів наших клубів у відповідальних міжнародних турнірах додали футболісти «Шахтаря», котрі зазнали поразки у Валенсії. Тож чорна смуга для українських клубів у нинішньому євроциклі, на жаль, триває.

Донецькій командц протистояла добре вишколена, змобілізована сила. А ще «Валенсія» може похвалитися блискучими лідерами, котрі здатні вирішити долю матчу самотужки. Насамперед ідеться про Давида Вілью. Недарма власники клубу заплатили за нього чималу купу грошей. І цей блискучий виконавець на повну потужність відробляє витрати на нього.

— У «Валенсії» великий досвід, і вона сповна змогла скористатися нашими помилками, — сказав Мірча Луческу після матчу. — Вона сьогодні була краща за нас. Наші гравці чомусь із самого початку зустрічі виказували боязкість. Цим можна пояснити і ситуацію з першим голом. Припустилися помилки. І, як наслідок, пропустили. Сьогодні на полі не було «Шахтаря», якого ви звикли бачити, — команди з добрим контролем м’яча... «Валенсія» була на голову вища від нас.

Справді, господарі не дали жодного шансу гостям застосувати їхні найефективніші козирі: гострі дії в атаці. Провідні виконавці «Шахтаря» були «зв’язані» по руках і по ногах. Нарешті «Валенсія» чудово організувала оборону власних воріт. Отож у Канісареса багато роботи не було.

Щоправда, гріх не згадати кілька потужних і небезпечних ударів «Шахтаря» в першому таймі, зокрема, «постріл» Тимощука. Однак до серйозних загроз справа, хоч як прикро, не дійшла.

Господарі відкрили рахунок після помилки оборонців «Шахтаря». Свідерський програв єдиноборство блискучому Давиду Вільї на лінії карного майданчика. М’яч відскочив до Леонардо, і донецький бразилець не знайшов нічого ліпшого, як відкинути його назад до воріт... під удар Вільї. Нападник миттєво «проковтнув» такий солодкий подарунок-цукерочку.

Наприкінці першого тайму «Шахтар» пропустив удруге. Навісну передачу з флангу Гоакіна Плетикоса перехопити не зміг і до м’яча не дотягся. Проте це вдалося спритному Давиду, котрий випередив свого опікуна Жадсона.

Заміни, зроблені паном Луческу по перерві, на хід боротьби не вплинули. Команди продовжували діяти на добрих швидкостях. Однак забити нікому вже не поталанило.

Слід зазначити, що цього разу у складі «Шахтаря» було кілька дебютантів. Це воротар Стіпе Плетикоса, оборонці В’ячеслав Свідерський і Леонардо. Їхню гру можна оцінити по-різному. До воротаря особливих претензій не може бути. Леонардо схибив, і це призвело до голу. Не ліпше повівся і Свідерський, котрий не дограв до кінця, бо його вилучили з поля. Отакий дебют. Утім, слушно кажуть, що за одного битого двох небитих дають. Набуття досвіду міжнародних змагань на найвищому рівні — не легка прогулянка....