Ми справді козацька держава. Мабуть, це збереглося на рівні генетичної пам’яті. Такої думки доходиш, подивившись виставу «З Україною в серці», що її презентували вчора в Національній опері.

В основу дійства покладено бойові мистецтва козаків, які згодом трансформувалися в танці. Неабияку майстерність, історичні реалії та козацький дух передавали на сцені колектив Державного академічного ансамблю пісні і танцю МВС України під керівництвом Віктора Романуцького та актори Українського академічного фольклорно-етнографічного ансамблю «Калина» на чолі з художнім керівником, народним артистом України Валентином Козаченком. Вистава «З Україною в серці» — це своєрідний синтез художнього слова, драматургії і сучасних традицій відтворення історії нашого народу. Приурочили його до Дня козацтва.

Дійство оригінальне і тим, що його учасники мали можливість долучитися до бойових лицарських змагань, підспівати билинам, думам, іншим ліричним українським мелодіям і відчути той стан душі, котрий бунтував у наших предків і вимагав свободи, волі. Як зазначив автор ідеї і постановник Олександр Присяжнюк, бойове мистецтво козаків вчить не тому, як правильно битися, а тому, як правильно жити.

Може, це і є та сама національна ідея, про яку так часто згадують наші керманичі. Організатори, як зізнався, зокрема, меценат цього проекту В’ячеслав Тулін, звикли розраховувати на свої сили. У планах — показати бойові козацькі мистецтва в далекому зарубіжжі. Можливо, хоч там залишилися нащадки, які гідно оцінять їхнє прагнення доторкнутися до своїх витоків.