Реакція на ініціативу кримського парламенту звернутися до Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради України з проханням ініціювати проведення загальноукраїнського референдуму стосовно надання російській мові статусу другої державної не забарилася.

Народні депутати України досить скептично оцінюють рішення парламенту АРК. Зокрема, соціаліст Віталій ШИБКО наголосив: «Інколи принципові питання спеціально політизуються, але політичні сили, які це роблять, нічого не виграють, бо це — авантюра». На його погляд, треба прийняти закон про підтримку мов національних меншин, а державною мовою в Україні повинна бути українська. «Референдум не потрібен, тому що він не має юридичної сили», —переконаний депутат.

У свою чергу, Тарас ЧОРНОВІЛ (фракція Партії регіонів) нагадує: для прийняття рішення про проведення референдуму потрібно буде 300 голосів народних депутатів України. А їх, за його словами, у Верховній Раді нинішнього скликання «реально не існує». «Необхідно виконувати всі умови Європейської хартії про мови національних меншин, а також положення Універсалу та Конституції і таким чином зняти питання про надання російській мові статусу державної. Інакше це буде биття головою об стінку і не дасть свого результату», — каже депутат.

Представник фракції «Наша Україна» Борис БЕСПАЛИЙ не заперечує, що референдум про надання російській мові статусу державної можна проводити за народною ініціативою. «Але на сьогодні ця тема є не що інше, як піар-хід, — вважає він. — Якщо не можеш ударити, то не замахуйся».

Відома вже й реакція Президента України Віктора ЮЩЕНКА на ініціативу кримських парламентаріїв. Як повідомляє прес-служба глави держави, виступаючи на п’ятому з’їзді Національної спілки письменників України, Президент наголосив на необхідності недопущення в Україні ситуації із невизначеністю статусу державної мови. Водночас він підкреслив, що українська влада сьогодні усвідомлює свою відповідальність за забезпечення гідних умов для розвитку культур та мов усіх національних меншин, які проживають в Україні.

* * *

Водночас за результатами соціологічного опитування, проведеного Всеукраїнською соціологічною службою з 15 вересня по 3 жовтня в усіх регіонах, більшість населення України не підтримала б на референдумі ідею надання російській мові статусу другої державної. За це виступають лише 23,9% опитаних, 43% респондентів вважають, що все має залишатися так, як є; 25,8% виступають за надання російській мові статусу офіційної в російськомовних регіонах, 5,8% не змогли відповісти, 0,9% дотримуються якоїсь іншої думки.