Голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський за фахом — журналіст. І те, чим живуть нині комунальні друковані засоби масової інформації, як краще налагодити їх взаємодію з органами місцевого самоврядування, йому не байдуже. Тож тема ця була винесена на засідання «круглого столу», що відбувся днями. До розмови з редакторами районних та обласних видань долучилися також заступники голови облради та облдержадміністрації Василь Брензович та Іван Качур.

Ішлося насамперед про висвітлення діяльності рад, обраних на пропорційній основі, реалізації програм, задекларованих партіями, блоками із соціально-економічного розвитку регіону. У ході розмови визріли пропозиції про необхідність регулярного спілкування творчих колективів редакцій газет із керівниками районів та області. При цьому слід позбутися практики, коли редактора газети для такого спілкування викликають до владного кабінету. Навпаки, влада має йти до преси. Не менш важливим є фінансування редакційних колективів на паритетних засадах, адже співзасновниками «районок», як правило, є колективи редакцій, районні ради й райдержадміністрації.

Стосовно роздержавлення комунальних засобів масової інформації, то «за» висловилася лише тячівська газета. Редактори інших вважають, що це передчасно. Як зауважив Михайло Кічковський, до роздержавлення треба готуватися, а протягом перехідного періоду влада має надавати всіляку підтримку тим виданням, співзасновником яких вона є. Газети потрібні і людям, і владі.

Ужгород.