Сьогодні парламент має намір розглянути в другому читанні законопроект, який може вплинути на зниження інвестиційної привабливості України. Йдеться про проект закону «Про господарчі товариства», згідно з яким для проведення зборів акціонерів достатньо участі більш як половини акціонерів замість більш як 60 відсотків, відповідно до чинного законодавства. Міжнародні експерти стверджують, що документ є півзаходом і не розв’язує проблему ефективного управління в акціонерних товариствах.

Керівник прес-служби представництва ЄБРР в Україні Антон Усов в інтерв’ю «Голосу України» зазначив, що банк давно висловлював свою позицію з цього питання. Вона полягає в необхідності прийняття нового закону про акціонерні товариства замість застарілого законодавства, а також розробити і запровадити кодекс корпоративного управління. Такої самої думки дотримується колишній голова Фонду державного майна, а нині народний депутат Олександр Бондар. «Усі ці норми, які вносяться, не розв’язують проблеми. Потрібно вирішувати комплексно: новий закон про господарчі товариства готувати, захищати права міноритарних акціонерів, а не вирішувати одне окреме питання», — вважає він.

У Всесвітньому банку «Голосу України» заявили, що «інформація перебуває поки що на стадії вивчення». А, на думку представника Президента в парламенті Юрія Ключковського, цей закон тільки полегшить роботу так званим рейдерам, які використовують пробіли в законодавстві і за допомогою вигідних для себе судових рішень блокують роботу підприємства, яке сподобалося їм. «49 відсотків — це досить великий пакет акцій, щоб ігнорувати його власників», — упевнений народний депутат. Він також припускає, що у разі прийняття Віктор Ющенко ветує закон. Народний депутат Микола Оніщук упевнений, що в цьому випадку закордонний досвід не можна переносити на сьогоднішню дійсність в Україні. «За кордоном акції акціонерних товариств котируються на відкритих торгах і там мільйони акціонерів. Ось чому там застосовується такий низький відсоток, і це абсолютно не типово для української правової системи», — сказав він. А народний депутат Андрій Портнов вважає, що після набрання чинності цим законом країну накриє нова хвиля переділу власності.

Тим часом, на думку українського уряду, зниження кворуму на зборах акціонерів дасть змогу підвищити керованість у компаніях з державною часткою. Але якщо це справді посилить роль держави у ВАТ «Укрнафта», де НАК «Нафтогаз України» володіє 50 відсотками+1 акція, то в ЗАТ «Укртатнафта» роль держави нівелюється, тому що в цьому найбільшому НПЗ уряд контролює лише 43 відсотки акцій.

Вл. інф.