Ранкове і денне засідання 18 жовтня

Так називається пакет законодавчих актів, внесених Президентом України для першочергового розгляду Верховною Радою і спрямованих на подолання корупції. Це три законопроекти про ратифікацію міжнародних конвенцій — ООН проти корупції, Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією та Додаткового протоколу до неї, а також зміни до деяких вітчизняних законодавчих актів стосовно відповідальності за корупційні правопорушення, законопроекти про засади запобігання та протидії корупції і про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень.

Потреба розгляду і прийняття цих проектів законів зумовлена не лише високим рівнем корупції в нашій державі — Україна посідає 119-те місце у світі та найнижче серед країн—членів Ради Європи, — а й міжнародними її зобов’язаннями. За словами доповідача, міністра юстиції Романа Зварича, несхвалення цього пакета антикорупційних законів може призвести до негативних наслідків — нових моніторингів з боку Ради Європи, аж до виключення нашої держави з РЄ, застосування фінансових санкцій, істотне скорочення обсягів іноземних інвестицій.

Пакет антикорупційних законопроектів приводить вітчизняне кримінальне і адміністративне законодавство до міжнародних стандартів — встановлюють відповідальність за так звану торгівлю впливом. Тобто визначають поведінку посадовців — держслужбовців, суддів, нотаріусів, арбітражних керуючих та інших осіб, котрі наділені державою певною владою, порядок порушення і ведення кримінальної справи за корупційне діяння. Так, зокрема, законопроекти передбачають кримінальну відповідальність (від штрафів, заборони займатися певним видом діяльності аж до ув’язнення) за отримання хабарів, подарунків, інших преференцій чи якихось переваг посадовцями та членами їхніх родин, обов’язок держслужбовців декларувати не лише доходи, а й витрати. Приміром, з нагоди ювілею чи іншої особистої урочистості не вважатиметься незаконним лише подарунок, вартість якого не перевищує 50 гривень.

Проте в науково-експертного управління Верховної Ради та профільного Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією виникло чимало зауважень до цього пакета законопроектів, і їх пропонували відправити на доопрацювання суб’єктові законодавчої ініціативи, тобто повернути Президентові. Однак під час обговорення більшість депутатів вважали це недоцільним. І пакет законопроектів про боротьбу з корупцією відправили на доопрацювання до першого читання профільному парламентському комітету з урахуванням висловлених пропозицій. Водночас більш як конституційною більшістю парламент ратифікував Конвенцію ООН проти корупції та Кримінальну конвенцію про боротьбу з корупцією та Додатковий протокол до неї. Ці документи Україна підписала ще у 2002—2003 роках. Проте згідно з рішенням парламенту введення в дію цих конвенцій настане лише після прийняття відповідних змін до чинного законодавства, тобто коли буде остаточно ухвалено внесені Президентом три проекти законів про подолання корупції.

Керівник постійної делегації Верховної Ради в Парламентській Асамблеї Ради Європи Віталій Шибко доповів про участь українських парламентаріїв у четвертій частині сесії ПАРЄ, що відбулася 2—6 жовтня у Стасбурзі (Франція).

На початку пленарного засідання депутати вітали із днем народження свого колегу Євгена Корнійчука.