Керівництво держави — і Президент, і уряд, і Верховна Рада вважають європейський вибір «магістральним напрямом». Україна прагне стати членом Європейського Союзу, але усвідомлює, що це питання часу. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Олександр Мороз під час зустрічі з делегацією Великого Комітету Едускунти (парламенту) Фінляндської Республіки на чолі із заступником Голови Великого Комітету Кіммо Кіл’юненом.

Оцінки з боку керівництва ЄС, зауважив О. Мороз, свідчать про те, що Україна поки не розглядається як кандидат на членство у Європейському союзі. «Необхідно бути реалістами», — сказав Голова Верховної Ради. Глава парламенту наголосив на необхідності запроваджувати в Україні європейські стандарти життя. За його словами, йдеться насамперед про європейську модель державного управління. Наразі, підкреслив О. Мороз, необхідно здійснити політичну реформу в частині місцевого самоврядування.

Реалізації європейських прагнень, на думку Голови Верховної Ради, значною мірою також сприяло б створення зони вільної торгівлі з ЄС, що, у свою чергу, забезпечить вступ України до СОТ. О. Мороз висловив сподівання, що до початку грудня всі двадцять законопроектів, які є передумовами вступу нашої держави до СОТ, буде прийнято. К. Кіл’юнен висловив думку, що економічна інтеграція з Європейським Союзом наблизить Україну до членства у ЄС.

Торкаючись співпраці з НАТО, Голова Верховної Ради висловився за розвиток взаємовигідного співробітництва з НАТО згідно із зобов’язаннями, які взяла на себе Україна. О. Мороз високо оцінив досвід Фінляндії в організації законодавчої роботи та співпраці законодавчої і виконавчої влади, який, за його словами, «потрібно брати на озброєння».

Вл. інф.