Минулої п’ятниці суд Київського району м. Харкова поставив крапку в тривалій політичній суперечці, вважаючи порушення під час голосування в облраді з недовіри голові обласної держадміністрації Арсенові Авакову неістотними, і фактично визнав голосування законним. Однак голова ОДА заявив, що його адвокати подадуть апеляцію на рішення суду, воно не що інше, як «освячення» грубих порушень, що мали місце на сесії.

Загалом дія аж ніяк не закінчилася. Голова Харківської облради Василь Салигін заявив, що на найближчій сесії, 26 жовтня, облрада планує прийняти звернення до Кабінету Міністрів, щоб той представив Президенту кандидатуру нового керівника виконавчої влади — нинішнього першого заступника харківського міського голови Олександра Кривцова. Законодавством передбачено, що обласні ради рекомендують кандидатуру на посаду голови облдержадміністрації. Цю рекомендацію буде адресовано в Кабінет Міністрів.

— Партія регіонів вважає голову ОДА нелегітимним, — продовжує В. Салигін. — Обласна рада не має наміру з ним співробітничати. Ми не знаємо, яку мету переслідуватимуть пропозиції облдержадміністрації, що виноситимуться на сесію. На ДП «Завод ім. Малишева», наприклад, уже кілька місяців не виплачується заробітна плата. Людям кажуть: це уряд Януковича не переказує гроші. А насправді гроші переказують. Тільки незрозуміло, куди ці гроші ідуть. Гадаю, з допомогою правоохоронних органів ми про це впродовж тижня чи двох дізнаємося.

— Якщо Президент не звільнить Авакова, які ваші дії?

— Збиратимемо фракцію, політраду обласної організації партії, прийматимемо рішення. Конституція в країні має виконуватися. Я ніколи не повірю в те, що Президент може порушити Конституцію. Рішення суду — доказ того, що в цій країні ще є закони і є правосуддя.

Коментар адвоката Марини СТОМАТІНОЇ:

— Марино Владиславівно, на цей момент рішення сесії обласної ради про висловлення недовіри Арсенові Авакову чинне чи ні?

— Безумовно, це рішення чинне, законне, обґрунтоване. Його законність підтвердила постанова Київського районного суду. Заходи із забезпечення позову, що призупиняли чинність, скасовано. Відповідно, чинність рішення Харківської обласної ради від 3 червня 2006 р. на сьогодні відновлено, і воно обов’язкове для виконання всіма посадовими особами.

Харків.