Повноважень вистачає всім

Наступного пленарного тижня Верховна Рада може розглянути засади внутрішньої і зовнішньої політики. Про це на вчорашній прес-конференції повідомив Голова Верховної Ради Олександр Мороз. Відповідний законопроект вже розглянула робоча група, а найближчими днями документ буде зареєстровано.

Що стосується ініціатив про надання воякам УПА статусу учасника бойових дій, глава парламенту вважає, що треба дочекатися висновків компетентної урядової комісії (яку, до речі, було створено з ініціативи О. Мороза ще в 1993 році). Працюють і над законопроектом про опозицію. За словами Голови Верховної Ради, у разі його прийняття у запропонованій редакції може зруйнуватися система законодавчої роботи, зокрема, апарату Верховної Ради. Складається враження, додав Олександр Мороз, що автори законопроекту планують весь вік працювати в опозиції.

А розгляд бюджету і слухання з «сотівських» законів перенесено на наступні пленарні тижні у зв’язку з тим, що Перший віце-прем’єр Микола Азаров перебуває на лікарняному. Крім того, за словами Мороза, до проекту головного фінансового документа надійшло дуже багато системних пропозицій від депутатів, Рахункової палати, Президента. «Їх треба збалансувати, щоб бюджет був вчасно прийнятий», — зазначив глава парламенту.

Водночас Голова Верховної Ради наголосив, що перенесення слухань не означає перенесення розгляду законопроектів стосовно СОТ. Нині у парламенті зареєстровано вже три такі законопроекти, а в середині тижня уряд обіцяє подати до Верховної Ради ще 12 законопроектів. Керівник парламенту не виключив, що всі «сотівські» законопроекти буде розглянуто до грудня.

Відповідаючи на запитання, хто є першою особою в країні, Голова Верховної Ради України Олександр Мороз зазначив: «Ніде у Конституції рейтинги не приводяться і ранжири не виставляються — кожен відповідає за свою справу». Глава держави — Президент, глава виконавчої влади — Прем’єр-міністр, а сам Голова Верховної Ради — глава законодавчої влади. «І всім вистачає повноважень. А хто хоче розставляти собі місця, нехай розкладає, як вважає за необхідне. Я при цьому залишаюся при думці, що Президент — перша посадова особа в країні», — додав Олександр Мороз.

На благо наших народів

У рамках роботи третього засідання Парламентської асамблеї ГУАМ, що проходила 14-15 жовтня у Кишиневі (Республіка Молдова) Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, який очолював делегацію Верховної Ради України у цій організації, провів низку робочих зустрічей.

Зокрема, в неділю, 15 жовтня, у перерві між пленарними засіданнями ПА ГУАМ А. Мартинюк зустрівся із заступником голови сенату Румунії Теодором Мелешкану та з головою парламенту Республіки Молдова Маріаном Лупу. Також відбулася зустріч А. Мартинюка з Президентом Республіки Молдова Володимиром Вороніним.

* * *

У ході зустрічі із заступником голови сенату Румунії Т. Мелешкану Перший заступник Голови Верховної Ради України висловився за активізацію співробітництва між Україною та Румунією. А. Мартинюк висловив упевненість, що нашим країнам «вистачить терпіння і мужності, щоб вирішувати всі питання на благо наших народів».

А. Мартинюк інформував Т. Мелешкану про ситуацію у Верховній Раді України. Він заявив, що «жодних дострокових виборів в Україні не буде» і в умовах політичної реформи, яка проходить зараз, «Україна залишиться передбачуваною». А. Мартинюк також запевнив, що у стосунках із сусідніми країнами «жодних катаклізмів не відбудеться».

Перший заступник Голови Верховної Ради України під час зустрічі з головою парламенту Республіки Молдова розповів Маріану Лупу про політичну ситуацію в українському парламенті. При цьому він висловив упевненість, що вихід із складу Кабінету Міністрів України міністрів, призначених від блоку «Наша Україна», «не загрожує жодним чином».

М. Лупу передав щирі вітання Голові Верховної Ради України Олександру Морозу і переказав йому запрошення відвідати Кишинів найближчим часом.

* * *

Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк і Президент Республіки Молдова Володимир Воронін обговорили широке коло питань українсько-молдовської співпраці та міжнародного співробітництва, наголосивши на важливості контактів між парламентами наших країн.