Інститут уповноваженого з прав дитини може бути створений чинним парламентом. Такий висновок зробили учасники міжнародної конференції, яка завершила роботу в Києві.

Серед її організаторів був Комітет з питань науки і освіти Верховної Ради. Його голова Катерина Самойлик поділилася з учасниками форуму своїм баченням актуальної проблеми. Та поки наша країна тільки підступається до її реалізації, чимало держав успішно використовують інститут уповноваженого, активно захищаючи права дитини.

Представники Росії, Азербайджану, Білорусі, Польщі, Греції, країн Балтії та Казахстану оприлюднили досвід своїх незалежних правозахисних інституцій. Учасники конференції вислухали думки за і проти, дізнались про законодавчу базу, структуру, пріоритети, специфіку та джерела фінансування інститутів з прав дитини у кожній з країн.

З української сторони висловили свої думки і пропозиції Уповноважена Верховної Ради України з прав людини, парламентарії, представники виконавчої влади й громадських організацій. Звучало багато запитань, думок, коментарів.

Ця конференція, безумовно, стала першим кроком до запровадження в Україні незвичної поки що посади уповноваженого з прав дитини. До речі, лобістами створення інституту є, зокрема, «Жіночий консорціум України», Дитячий культурно-просвітницький центр та Фундація «Захист прав дитини». Саме ці громадські організації розробили відповідний законопроект.

Після конференції не полишає думка: на законотворчому полі немає, певне, сфери, в якій не зафіксовано права людини взагалі та дитини зокрема. Проблемою з проблем була і залишається реалізація чинних нормативних актів.

Чи стане потужним захисником прав дитини омбудсман з її прав у суспільстві, де нерідко ігноруються закони на всіх рівнях влади?