Якщо з наступного року буде скасовано спеціальний режим сплати ПДВ, галузь очікує удар, «крутіший» за російське ембарго на ввезення продукції тваринництва. Жорсткість правил гри торкнеться нас, споживачів, — ціни на молокопродукцію на прилавках тільки зростатимуть. Нонсенс, однак, згідно з положеннями проекту бюджету-2007, ПДВ на молоко платитимуть двічі — під час продажу його переробним підприємствам як сировини і під час реалізації готової продукції. Нині сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті в бюджет за реалізоване на переробку молоко, осідає в селян і йде на розвиток власного виробництва тваринницької продукції. Тепер від цієї схеми хочуть відмовитися, не запропонувавши механізмів держпідтримки.

За словами секретаря парламентського Комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Василя Сільченка, до Верховної Ради вже надійшло безліч звернень від представників галузі — виробники молока та переробних підприємств не готові до скасування пільг. Запропонований урядом механізм дотацій не покриває того податкового преса, що може лягти на плечі галузі. До того ж значно збільшує «орбіту» руху коштів від держави до здавачів, що знижує надійність самої схеми. Головним розпорядником аграрних бюджетних коштів виступає МінАП, з вини якого вже зараз багато виплат не здійснюють. Зокрема, сільгоспвиробники не можуть одержати доплати за якість молока — через те, що не розроблено відповідного механізму.

У результаті скасування спеціального режиму сплати ПДВ, підкреслив Василь Сільченко, податковий тягар зростає на 4 мільярди гривень. Тому комітет пропонує ще на рік продовжити діючий режим оподатковування.

Скасування податкових пільг, вважають виробники, призведе до руйнування переважної більшості насамперед невеликих молочних господарств. Постраждають також індивідуали, які утримують корів на приватних подвір’ях і здають молоко на переробку. А це — понад два мільйони родин. Корова — робота, гроші за молоко — зарплата. Без вихідних, лікарняних і відпусток. Коли не без сприяння держави — через поспішне і непродумане реформування агросектору — люди, залишившись без роботи, знайшли свою нішу: молоко, не можна забирати це джерело доходу, не запропонувавши нічого навзамін.

— Хоча в індивідуальних господарствах, — каже голова правління асоціації «Укрмолпром» Василь Бондаренко, — є проблеми з якістю сировини, позбавляти цих людей останньої можливості заробити просто аморально. До того ж приватні господарства дають майже 70 відсотків молока, що надходить на переробні підприємства. Звичайно, податкова жорсткість торкнеться всієї галузі, але найнезахищенішими знову будуть сільгоспвиробники. Безперечно, треба переходити до концентрації виробництва на базі великих господарств, але поступово.