Учора Голова Верховної Ради Олександр Мороз завершив офіційний візит до Російської Федерації. А напередодні, як ми уже повідомляли, глава українського парламенту зустрівся в Кремлі з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Глава сусідньої держави зокрема зауважив, що останнім часом помітно поліпшилися відносини між нашими країнами.

Володимир Путін підкреслив, що постійно спілкується з Президентом України Віктором Ющенком. Глави держав домовилися зустрітися, щоб дати новий імпульс роботі комісії «Ющенко—Путін».

Проте, зробив наголос Президент Російської Федерації, передусім треба досягнути певних економічних домовленостей і зробити регулярними політичні контакти.

У свою чергу, Олександр Мороз зазначив, що нинішня політична ситуація в Україні дає можливість розпочати реалізацію довгострокових контрактів і проектів. Голова Верховної Ради високо оцінив міжпарламентські зв’язки законодавців двох країн. І висловив сподівання, що саме парламентська складова дає змогу наповнити реальним змістом співробітництво наших країн у різних галузях.

Ця думка знайшла підтвердження під час зустрічі Голови Верховної Ради Олександра Мороза з главою Ради Федерації Росії Сергієм Мироновим. Зокрема, глава Верхньої палати Федеральних Зборів повідомив, що наступного тижня російські сенатори під час третього читання проекту бюджету РФ внесуть зміни, а отже, збільшаться майбутні видатки на розвиток авіапрому. Так, фактично розпочалася реалізація пропозиції Олександра Мороза про співробітництво в авіабудівній галузі.

Крім цього, обидві сторони домовилися наповнити реальним змістом план роботи міжпарламентської комісії. Що стосується майбутнього договору про постачання газу, Олександр Мороз повідомив, що наступного тижня крапку поставлять прем’єри двох країн — Віктор Янукович і Михайло Фрадков — у Києві.

Голова Верховної Ради в ході офіційного візиту зустрівся і мав розмову з міністром закордонних справ Російської Федерації Сергієм Лавровим. Як повідомила прес-секретар Голови Верховної Ради Вікторія Шведова, під час зустрічі було обговорено низку проблемних питань. Зокрема щодо демаркації кордонів на суходолі і морській поверхні. Окрім того, йшлося про поглиблення взаємовідносин у сфері культури.

Олександр Мороз також зустрівся і мав розмову з секретарем Ради національної безпеки й оборони РФ Сергієм Івановим.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз побував в Українському культурному центрі у Москві та відвідав бібліотеку української літератури, котра цього року набула статусу міського закладу культури. Уряд Москви виділив на її облаштування півмільйона доларів.

Голову парламенту ознайомили з книжковим фондом і розповіли, як працюється повпреду української культури у Москві. Голова Верховної Ради Олександр Мороз поклав квіти до могили Невідомого солдата і вшанував пам’ять славного сина України Тараса Шевченка — поклав квіти до пам’ятника Кобзарю.