Вони били, а ми не відходили...

Футбол. Після невдачі в Римі у поєдинку з чемпіонами світу перед збірною України стояло конкретне і дуже складне завдання: неодмінно перемогти національну команду Шотландії. Інакше наші надії на вихід до фінальної частини чемпіонату Європи ставали примарними. Про це думали й говорили всі. А головне, що керівництву збірної вдалося налаштувати на цю хвилю футболістів. Наша команда діяла як ніколи зібрано й цілеспрямовано. І перемогла — 2:0!

І Олег Блохін, і його підопічні чудово знали, як грають шотландці, бо переглянули чимало відеоматеріалу з матчами з участю британців. Отож п’ять оборонців у лінію позаду, перед ними вишикується другий ешелон із чотирьох футболістів. І нарешті один виконавець попереду. Шотландці ще й пресинг застосовували вдало.

— Таку тактичну побудову, як і проти нас, шотландці застосовували проти французів і литовців, — сказав після зустрічі Олег Блохін. — Але в Києві нападник, котрий у матчі з французами діяв на вістрі атаки, змістився на лівий фланг. Ми передбачили такий хід суперника, його наміри в основному атакувати лівим флангом. Однак у нас на початку не все виходило, бо багато передач робили поспіхом.

Зрозуміло, що наші готувалися до такого перебігу подій. Проте їхні намагання в першому таймі здолати ті надтверді мури результату не давали. Хоча українці мали помітну перевагу. І навіть кілька голевих моментів. А от гості одного разу могли нам наробити неприємностей. Це коли наші оборонці на мить втратили пильність, а шотландці зробили гострий випад. На вістрі контратаки опинився Даррен Флетчер з «Манчестер Юнайтед». Та наші, на щастя, швидко зреагували і загасили цей вибух активності.

Впадало в очі, особливо в першому таймі, як господарям бракувало диспетчера. Тому Андрій Шевченко, котрий цього разу зіграв просто чудово, змушений був відходити назад, щоб там знайти м’яча. І лише після цього гальмування — йти в атаку або робити гостру передачу на партнерів. Це було велике марнотратство.

Неважко було здогадатися, що казав Блохін своїм гравцям під час перерви. Адже після відпочинку українські футболісти збільшили швидкості, значно пожвавішали. Гостроти атакам додали Мілевський і Воробей, котрі вийшли на заміну.

Але ще до цього сталася подія, на яку ми так чекали. На 60-й хвилині невтомний Шевченко зробив передачу у штрафний, м’яч від Свідерського відскочив до Кучера, і той низом влучив у ворота. Такого щасливого дебюту, який відбувся у цього гравця «Шахтаря», навіть і не придумаєш.

Цей успіх треба було закріпити, бо шотландці здаватися не збиралися. І лише після того, як Шевченко реалізував пенальті, перемога України стала реальною. У підсумку сталося так, як хотілося...

— Я попередив підопічних, що їх битимуть, і били добре, — сказав наш тренер. — Я знаю шотландців і грав проти них. Вони битимуть, а ви не відходьте. Хто першим прибере ногу, відразу буде замінений. Команда билася, терпіла, боролася. Перемога далася важко, вона не могла бути легкою. Недарма шотландський тренер лукавив, коли говорив, що вони все ще аутсайдери. Я подивлюся, як вони псуватимуть нерви іншим командам.

Ми перемогли заслужено за всіма статтями. Переграли шотландців, не давши їм шансів, крім одного випадкового моменту, коли, я так і не зрозумів як, м’яч влучив у штангу. Була величезна наша перевага. А фарт, про який ви писали, десь зник. Фарту без праці, напевне, не буває. Якщо про фарт багато писати, то він щезне геть...

Наступний матч відбірного циклу збірна України зіграє 24 березня наступного року проти команди Фарерів на її полі.

Табло

Євро—2008. Кваліфікаційний раунд. 11 жовтня.

Група А. Казахстан—Фінляндія. 0:2. Сербія—Вірменія. 3:0. Польща—Португалія. 2:1. Бельгія—Азербайджан. 3:0. Сербія — 10 очок, Фінляндія — 8, Бельгія, Польща — по 7, Португалія — 4, Казахстан — 2, Вірменія, Азербайджан — по 1.

Група В. Грузія—Італія. 1:3 (Шашиашвілі, 26 — де Россі, 16, Каморанезі, 61, Перротта, 71. Вилучено Канкаву, 60, два попередження). Франція—Фарери. 5:0 (Саа, 1, Анрі, 22, Анелька, 77, Трезеге, 78, 84).

Україна—Шотландія. 2:0. Голи: Кучер, 60, Шевченко, 90 (п).

Україна: Шовковський, Несмачний, Тимощук, Русол, Шевченко, Шелаєв, Гусєв (Мілевський, 61), Воронін (Шершун, 90+3), Кучер, Калиниченко (Воробей, 76), Свідерський. Тренер — Олег Блохін.

Шотландія: Гордон, Нейлсон (Макманус, 89), Александер, Пресслі, Вейр, Фергюссон, Флетчер, Келдвелл, Міллер, Гартлі, Макфадден (Бойд, 74). Тренер — Волтер Сміт.

Попереджено: Макфаддена, 9, Флетчера, 21, Кучера, 31, Нейлсона, 73. Вилучено Пресслі (86, фол останньої надії).

Арбітр — Мартін Ганссон (Швеція).

Київ. НСК «Олімпійський». 14 градусів. 65 000 глядачів.

Група С. Мальта—Угорщина. 2:1. Туреччина—Молдова. 5:0. Боснія—Греція. 0:4. Туреччина, Греція — по 9, Норвегія — 6, Боснія — 4, Мальта, Угорщина — по 3, Молдова — 1.

Група D. Ірландія—Чехія. 1:1. Словаччина—Німеччина. 1:4. Уельс—Кіпр. 3:1. Чехія — 10, Німеччина — 9, Словаччина — 6, Уельс, Кіпр — по 3, Ірландія — 1, Сан-Марино — 0.

Група E. Андорра—Македонія. 0:3. Росія—Естонія. 2:0. Хорватія—Англія. 2:0. Англія, Хорватія, Македонія, Ізраїль — по 7, Росія — 5, Естонія — 0.

Група F. Ісландія—Швеція. 1:2. Ліхтенштейн—Данія. 0:4. Північна Ірландія — Латвія. 1:0. Швеція — 12, Данія, Північна Ірландія — по 7, Латвія, Іспанія, Ісландія — по 3, Ліхтенштейн — 0.

Група G. Білорусь—Словенія. 4:2. Люксембург—Болгарія. 0:1. Нідерланди—Албанія. 2:1. Нідерланди —10, Болгарія — 8, Румунія — 7, Білорусь — 4, Словенія — 3, Албанія — 1, Люксембург — 0.