У ЗМІ з ініціативи Рахункової палати України (РПУ) поширюються відомості про те, що уряд, МОН зокрема, нераціонально використовують кошти на підготовку фахівців з вищою освітою. Стверджується, що з порушеннями використано сотні мільйонів гривень.

Система підготовки кадрів, організація формування та розміщення держзамовлення для вищої школи справді потребують удосконалення. На етапі становлення країни, створення приватних навчальних закладів допущено низку помилок. Крім того, масове безробіття, зупинення підприємств державного сектору економіки зруйнували ринок праці й зумовили об’єктивні труднощі, пов’язані з гарантованим працевлаштуванням випускників. МОН протягом останніх років наполегливо працює над усуненням недоліків.

Зокрема, оновлено склад Державної акредитаційної комісії, створено її представництва в усіх областях, за порушення законодавства позбавлено ліцензій понад сто ВНЗ та їхніх структурних підрозділів. Вживаються заходи з оптимізації мережі державних вищих навчальних закладів, удосконалюються системи формування та розміщення держзамовлення, здійснюються заходи із забезпечення контролю за його виконанням, об’єктивно враховуються вимоги різних відомств, організацій, підприємств. Зростають обсяги держзамовлення для реального сектору економіки, з технічних і технологічних, природничих спеціальностей.

З огляду на це абсолютно тенденційними, упередженими і надуманими, на нашу думку, є оцінки Рахункової палати про нанесення збитків державі.

Рахункова палата помилково стверджує, що всі студенти, які були відраховані з ВНЗ, мусять відшкодовувати вартість навчання. Збитками для держави чомусь називають роботу випускників-бюджетників у приватній структурі. Дивує, що фахівці поважної структури збитками вважають і непрацевлаштування випускників протягом одного-двох місяців.

«Неякісна освіта», «відсутність нових навчальних планів, державних стандартів» — такі оцінки робляться без наявності результатів відповідних перевірок, вивчення законодавчої бази вищої освіти. Ці дії суперечать статтям 43, 53 Конституції України, низці статей законів України «Про освіту» та «Про вищу освіту».

Позицію Рахункової палати з порушених питань не поділяє Генпрокуратура, члени комітетів Верховної Ради України з науки та освіти, законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

МОН просить Верховну Раду України, Колегію Рахункової палати дати принципову оцінку некомпетентності окремих працівників апарату РПУ і припинити дії, спрямовані на безпідставну дискредитацію низки навчальних закладів, МОНУ.