ЗАЯВА фракції «Наша Україна» з приводу подолання Верховною Радою України вето Президента про мораторій а підвищення тарифів за комунальні послуги

Минулого сесійного тижня Верховна Рада України подолала вето Президента України на Закон України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті природний газ і електроенергію, послуги громадського транспорту (крім таксі)». За таке рішення проголосувала так звана антикризова коаліція, до якої додалися ще й «бютівці».

Фракція «Наша Україна» послідовно відстоювала власну позицію — щодо поетапного збільшення тарифів на енергоносії та послуги ЖКГ. Економічна необґрунтованість існуючих платежів у цій сфері ставить одну з найважливіших галузей економіки на межу катастрофи.

В той же час з ініціативи фракції КПУ та за підтримки ряду фракцій, у тому числі Партії регіонів і СПУ, цей відверто популістський закон напередодні парламентських виборів двічі приймався, 19 січня і 15 березня цього року. Блок «Наша Україна», ідучи на вибори, не використовував популістську лексику і попереджав про неприпустимість прийняття подібного законодавчого акту. Закон про мораторій на підвищення тарифів голосувався згаданими політичними силами як передвиборна обіцянка українським громадянам.

Сьогодні уряд Януковича звернувся до Верховної Ради з пропозицією відмінити прийнятий закон. Таким чином виникає запитання: коли Партія регіонів, СПУ та КПУ були щирі перед виборцями — напередодні виборів, коли голосували за накладення мораторію, чи зараз, ініціюючи відміну цього закону, який прийнято з подоланням вето Президента України?

В цій ситуації виникають не тільки політичні та поствиборчі моменти, постають також питання суто правового характеру. Звернення уряду й подальші можливі дії Верховної Ради України з відміни закону про встановлення мораторію на тарифи, який проголосований у Верховній Раді (340 — за), але не підписаний і не оприлюднений належним чином, є неконституційними.

Частиною 4 статті 94 Конституції України чітко передбачено, що в разі повторного розгляду і прийняття закону не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради Президент зобов’язаний підписати його та офіційно оприлюднити.

Президент України, як уже заявляв, готовий виконати вимогу Конституції і підписати та оприлюднити зазначений закон. Але, разом з тим, не має можливості це зробити, оскільки, на порушення Конституції України, спікер парламенту цей закон не надсилає до секретаріату Президента.

Фракція «Наша Україна» звертає увагу на те, що це вже не перша спроба як окремих представників нинішнього уряду, так і парламенту діяти не в спосіб, визначений Конституцією і законами України. Для нас є неприпустимими дії, що повертають законодавчо визначений процес в ручне управління і залежність від політичного моменту.

Після набрання чинності цим законом економічний блок уряду в разі, якщо не буде здатен забезпечити тарифи на житлово-комунальні послуги на обіцяному рівні, може виступити з ініціативою про звернення до Конституційного Суду щодо неконституційності згаданого закону або подати до Верховної Ради України законопроект про його скасування.

Ми вимагаємо діяти у правовому полі й нести відповідальність за взяті на себе зобов’язання.

Голова фракції Роман БЕЗСМЕРТНИЙ.