Дружківка здригнулася: три неповнолітні підлітки вбили касира залу ігрових автоматів. Їх «виторг» — 150 гривень. Вони їм знадобилися для гри з «однорукими бандитами», які рідко програють...

Інший схиблений на рулетці донеччанин позбавив життя двох працівників електронного казино. Мотив той самий: роздобути гроші для гри і повернення боргів.

Машини не винні. Та й їх власники, котрі збагачуються на «бандитах», відкривають зали з благими намірами. Нехай, мовляв, азартні люди, зокрема й підлітки, задовольнять свої жагучі бажання миттєво розбагатіти. Є попит — буде пропозиція. Міський голова столиці Леонід Черновецький, як успішний бізнесмен, усе це розуміє. Чому ж зайнявся «зачищенням» ігрових закладів? Не тільки заради благополуччя родин, в яких завелися марнотратні ігромани! Адже їм байдуже куди кидати гроші — в ліцензований автомат чи встановлений незаконно. Але владі це не має бути байдужим. І річ не в податках, недоодержуваних від «лівих» апаратів. Ігорний бізнес, за словами Черновецького, — явище антисоціальне, там процвітають наркоманія і проституція.

Це правильно, але нове. Не випадково в багатьох країнах уже давно відмовилися від австралійського варіанта (ігорні заклади на кожному кроці) і перенесли їх за межу міст. У нас поки що триває експропріація устаткування — конфісковано тисячі автоматів. Щоправда, невідомо, скільки повернуто їх власникам, скільки штрафів отримано від порушників закону... У липні набула чинності постанова Київради від 9.03.06 «Про порядок розташування установ ігорного бізнесу». Виконай її, автомати зникнуть з житлових будинків, дитячих, медичних, навчальних закладів, банків, органів державної влади. Їх не повинно бути в метро, на зупинках і ближче 500 метрів від дитячих і медичних закладів.

...Минуло два місяці, але, крім дедалі зростаючої кількості конфіскату, хвалитися, схоже, немає чим. Автоматизовані «наркотики» підморгують і зазивають у тисячах точках.

Невже власники купили ліцензії за 150 тисяч євро? Довідавшись про оголошену війну «одноруким бандитам», подумав, що з’явилися охочі монополізувати ринок, перевести заклади подалі від громадських місць, від підлітків, які легко стають рабами азартних ігор. Може, і так. Але навчальний рік розпочався, а хлопчаки зі школи як і раніше поспішають в ігрові зали, яких у сто разів більше, ніж магазинів «Хліб-молоко».

І ось вам ще дуже погана новина: британські та бельгійські дослідники дійшли висновку, що українські діти сидять біля телевізорів 3,7 години щодоби. Більше за американців, англійців, ірландців. Це до того ж негативно впливає на психіку і якість харчування дитини.

Ми можемо нехтувати результатами опитувань заморських учених. Але факт залишається фактом: батьки і ніхто інший можуть і повинні обмежувати для дітей тривалі посиденьки перед екранами. І телевізорів, і автоматів. І ті, й інші не лише шкідливі, а й обтяжливі в фінансовому плані.

Ну, а дяді в шкіряних кріслах зобов’язані віддалити дітей від спокуси стати жертвою миготливих бандитів... Тобто виконати заплановане.