Колегія Рахункової палати за результатами проведеного аудиту ефективності використання бюджетних коштів на виконання держзамовлення з підготовки фахівців з вищою освітою зробила вельми невтішні висновки.

Матеріали аудиту свідчать про відсутність державного підходу до справи. Фактично в галузі вищої освіти рівень освітніх послуг постійно знижується за масового зростання кількості випускників ВНЗ.

За останні десять років число державних ВНЗ зменшилося майже на 200, зате з’явилося понад 100 приватних, в яких — дефіцит викладацьких кадрів.

Аудитори відзначили, що Кабінет Міністрів України не забезпечив виконання доручень Президента України щодо визначення прогнозних показників потреби економіки держави у кваліфікованих робітниках і фахівцях. Бездіяльність уряду призвела до фінансування закладів вищої освіти з державного бюджету без визначення соціально-економічних та культурно-освітніх потреб у них, дублювання ВНЗ напрямів підготовки, розпорошення коштів держбюджету та неефективного їх використання. Потребу фахівців з вищою освітою МОН та інші головні розпорядники визначають за пропозиціями самих ВНЗ. Як наслідок, показники прийому перевищують річну потребу на 50—80 відсотків, особливо за медичними, юридичними та економічними спеціальностями.

Міністерство економіки не дотримується вимог законів України «Про освіту», «Про вищу освіту» та «Про державне замовлення для задоволення пріоритетних державних потреб». Затверджені постановами уряду щорічні показники держзамовлення ВНЗ регулярно перевищуються, що призвело до використання з бюджетними порушеннями понад 20 млн. грн.

Недосконалість чинної нормативної бази стосовно формування, розміщення та виконання державного замовлення на підготовку обмежує можливості працевлаштування випускників, є неефективною.

За останні роки непрацевлаштовано 1646 випускників, на підготовку яких використано понад 22 млн. грн. Ще 1686 фахівців працевлаштувались самостійно на підприємства недержавної форми власності, що означає неефективні витрати майже 19 млн. бюджетних коштів і є фактичним інвестуванням бізнесу.

Безвідповідальне ставлення МОН, інших міністерств та відомств, керівників ВНЗ до працевлаштування призводить до перенасичення ринку кадрами низької кваліфікації та додаткових витрат держави на їх перепідготовку.

Отже, матеріали перевірок свідчать, що чинна система організаційно-економічного управління сферою підготовки кадрів ВНЗ, безконтрольність з боку міністерств та відомств на стадії планування і використання коштів держбюджету спричинили порушення у використанні коштів у сумі 708,6 млн. грн.

Прес-служба Рахункової палати України.