Підніжка міністру

У супутнику столиці Вишгороді фактично немає спортмайданчиків, де школярі могли б пограти з м’ячем. І якби не єдиний обладнаний колись стадіон і прилеглі до нього майданчики, на яких можна позайматися футболом, хокеєм, тенісом, баскетболом, 30-тисячне місто зазнало б ганебної слави неспортивного. Але, схоже, так і станеться: частину території стадіону «Енергетик» місцева влада віддала під будівництво елітного житлового будинку. Тобто хокейний майданчик, тенісний корт, баскетбольне поле вже зникли з лиця землі.

Замість них інвестори обіцяють звести закритий спорткомплекс із душовими, роздягальнями аж на 15 персон, сторожкою. До слова, для цього знову-таки заберуть частину поля, вирубають дерева. А чи потраплять на той комплекс діти і дорослі аматори спорту — велике запитання.

Місцеві жителі впевнені, що безплатно туди нікого не пускатимуть. У численних скаргах ветерани спорту, обурені городяни стверджують, що компенсація нерівноцінна, і комплекс удвічі менший за знесений, тобто заздалегідь розрахований на еліту, а не на масового фізкультурника.

Забудовники і «батьки» міста запевняють у протилежному: мовляв, для всіх все буде безплатне, оскільки спортспоруди передадуть у муніципальну власність. Крім того, замовники реконструюють кілька об’єктів Вишгорода.

Ну що ж, обіцянки дали. Залишається дочекатися їх виконання.

Від ведучого. У Вишгороді, гадаю, порушено Закон України «Про фізичну культуру і спорт». Статтею 29 забороняється перепрофілізація і ліквідація чинних фізкультурно-оздоровчих і спортивних споруд без створення рівноцінних. Як запевнив міністр у справах сім’ї, молоді і спорту Юрій Павленко, Кабмін має намір зобов’язати голів облдержадміністрацій забезпечити будівництво і відродження в кожному місті льодових залів і ковзанок. Ось-ось буде оприлюднена держпрограма розвитку хокею в країні. Як це все в’яжеться з подіями в райцентрі? Там стверджують, що рішення «батьків» і депутатів міста погоджено з усіма інстанціями. Підписи представників прокуратури, відомства Павленка там теж є?

Ну-ну...

Маємо добрий рід

На запорізькій землі вперше відбувся Всеукраїнський фестиваль «Нащадки козацької слави». У ньому взяли участь 27 команд—переможниць регіональних турів.

Понад півтисячі школярів змагалися у стрибках у довжину, перетягуванні каната, естафеті та демонстрували свої знання з історії українського козацтва. Кращими визнано команди Волинської, Донецької та Сумської областей.

Кавалер Миру — ректор

Перший міжнародний україно-італійський семінар «Інтеграція молоді з особливими потребами у сферу освіти» відбувся у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Президент асоціації «Міжнародний центр Миру» (м. Асізі) професор Джанфранко Коста вручив почесний титул «Кавалер Миру» ректору КНУ імені Тараса Шевченка академіку Віктору Скопенку.

Довідка «Голосу України».

Титул «Кавалер Миру» засновано в Італії у 1994 році. Його удостоюються політики, громадські діячі, бізнесмени, меценати, які зробили значний внесок у розвиток гуманітарних ініціатив. Серед «Кавалерів Миру», зокрема, Мадре Тереза, Папа Джованні Пауло ІІ, Ернесто Оліверо, Михайло Горбачов.

Під час семінару італійці поділилися європейським досвідом соціальної реабілітації дітей та молоді з особливими потребами шляхом їх максимальної інтеграції в суспільство; розробкою практичних рекомендацій з організації навчального процесу у ВНЗ.