Вважати безпідставними та бездоказовими

Парламент ухвалив постанову «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування звинувачень у підкупі народних депутатів України», в якій зазначено, що оприлюднені народним депутатом України Олегом Ляшком звинувачення у підкупі народних депутатів України є безпідставними та бездоказовими, а його дії мають характер політичної провокації.

У звіті Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради (ТСК), зокрема, йдеться про те, що народним депутатом України О. Ляшком до 20 вересня 2006 року не надано ніяких підтверджуючих доказів (документів, магнітних, цифрових та інших носіїв інформації, записуючих пристроїв або інших) для підтвердження звинувачень у підкупі народних депутатів України, оприлюднених на засіданні Верховної Ради України 26 липня 2006 року. Хоча в своїх поясненнях, наданих на засіданні ТСК, О. Ляшко зобов’язався подати докази своїх звинувачень протягом 2-х днів.

ТСК зазначає, що Генеральна прокуратура України, розглянувши звернення О. Ляшка та повідомлення у засобах масової інформації, на які він посилається, встановила, що до звернення не було долучено жодних додатків, у тому числі й записів телефонних розмов або інших матеріалів, а в самому зверненні взагалі немає жодного посилання на те, що в розпорядженні О. Ляшка є або перебували будь-які записи телефонних розмов чи інші матеріали, які підтверджували б факт підкупу О. Мороза та які він нібито передав 24 липня 2006 року до Генеральної прокуратури України. Водночас у зверненні увага акцентується виключно на тому, що повідомлення або припущення про отримання Соціалістичною партією України та особисто О. Морозом від 100 до 300 мільйонів доларів США з’явилися саме у засобах масової інформації, хоча фактично всі ці публікації містять обов’язкове посилання на відповідні заяви самого О. Ляшка під час його прес-конференції у Верховній Раді України 24 липня 2006 року та на його наступні виступи з цього приводу. Отже, на цей час немає жодних об’єктивних даних, які підтверджували б факт передачі О. Ляшком до Генеральної прокуратури України будь-яких аудіозаписів телефонних розмов або інших матеріалів з приводу «отримання хабара (підкупу) в розмірі 300 мільйонів доларів США від представників Партії регіонів України з метою зміни політичних результатів виборів та політичного курсу держави. За таких обставин, Генеральна прокуратура України не вбачає підстав для проведення перевірки та прийняття відповідного рішення.

Крім того, у звіті зазначено, що 20 вересня 2006 року народний депутат України О. Ляшко передав ТСК аудіокасету з явно вираженими фізичними ушкодженнями та непридатну для прослуховування. Відтак Тимчасова слідча комісія прийняла рішення про те, що предмети, надані народним депутатом України О. Ляшком, неможливо вважати за докази у справі щодо підкупу народних депутатів України. Члени ТСК розцінили дії О. Ляшка як спробу провокації і в присутності уповноваженого представника Генпрокуратури повернули О. Ляшку ці предмети для подальшого процесуального оформлення і передачі їх до Генеральної прокуратури України. Також Тимчасовою слідчою комісією двічі фіксувалася спроба народного депутата України О. Ляшка надати членам ТСК неправдиву інформацію під час засідання ТСК. Враховуючи ці факти та офіційну позицію Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, свідчень та пояснень народного депутата України О. Ляшка, Голови Верховної Ради О. Мороза, віце-прем’єр-міністра з питань паливно-енергетичного комплексу А. Клюєва, Тимчасова слідча комісія ухвалила рішення вважати звинувачення у підкупі народних депутатів України, оприлюднені народним депутатом України О. Ляшком, безпідставними та бездоказовими. У зв’язку з цим ТСК вбачає в діях народного депутата України О. Ляшка ознаки політичної провокації.

Вл. інф.

Повідомлення

Відповідно до частини першої статті 97 Закону України «Про вибори народних депутатів України», постанови Центральної виборчої комісії від 10 жовтня 2006 року №1278 «Про визнання обраними народними депутатами України Петрика П. П., Єгоренко Т. В.» Центральна виборча комісія офіційно оприлюднює відомості про обраних народних депутатів України у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі 26 березня 2006 року.

Петрик Петро Пантилемонович, 1953 року народження, освіта вища, заступник голови Одеського обласного відділення Партії регіонів, проживає в м. Одесі, член Партії регіонів, включений до виборчого списку Партії регіонів під №202;

Єгоренко Тамара Василівна, 1949 року народження, освіта вища, голова Ленінської районної у місті Донецьку ради, проживає в м. Донецьку, член Партії регіонів, включена до виборчого списку Партії регіонів під №203.

Центральна виборча комісії.